Kam na nejlepší jídlo? Do La Degustation nebo Alcronu

Praha - Inspektoři Michelinu i letos ocenili um českých kuchařů - a opět jde o restaurace Alcron a La Degustation Bohême Burgeoise. Praha je přitom v nejnovějším gurmánském průvodci Evropou zastoupena jako jediné české město.

Podniku La Degustation Bohême Burgeoise udává směr šéfkuchař Oldřich Sahajdák, zatímco v Alcronu je to Roman Paulus. Obě restaurace si navíc hvězdu Michelin drží už třetí rok po sobě. 

Výborná večeře nemusí stát více než tisícovku

V kategorii kvalitní restaurace s jídlem za rozumnou cenu (Bib Gourmand) se i nadále udržely Divinis, Aureole, SaSaZu, Aromi a Sansho. Výbornou večeři tam pořídíte do 850 korun na osobu. Naopak obhájit cenu nedokázal La Terroir.

Inspektoři však udělovali i nové hvězdy, například v sousedním Rakousku. Tam svou první hvězdu získaly čtyři vídeňské restaurace, mezi nimiž je i jedna vegetariánská. Tři nové hvězdy inspektoři udělili v Kodani, novou hvězdičku získala i Budapešť - konkrétně za Borkonyha Winekitchen.

„Jsme svědky toho, jak se v praxi začínají uplatňovat nové moderní techniky vaření, ale také jsme zaznamenali rostoucí pocit hrdosti a vášně při používání tradičních metod,“ řekla k letošním výsledkům šéfredaktorka průvodce Rebecca Burr.

V prodeji by se nové vydání mělo objevit už od čtvrtka 13. března. Letošní průvodce Michelin Main Cities of Europe je v pořadí už třiatřicátý a zahrnuje výběr 44 měst ve 20 evropských zemích. Celkem 349 restaurací je v něm oceněno jednou hvězdou, dvě hvězdy obdrželo 81 restaurací a nejvyšší tříhvězdičkové ocenění získalo 15 restaurací v rámci Evropy. Dalších 279 podniků má Bib Gourmand, tedy ocenění kvalitní kuchyně za rozumnou cenu.

Vydáno pod