Rodina sankcionovaného ruského ministra se zbavuje majetku. Analytici volají po důslednějším postupu úřadů

Události: Ruský ministr se zbavuje majetku (zdroj: ČT24)

Rodina sankcionovaného ruského ministra školství Sergeje Kravcova se v Česku zbavuje majetku. Podle zjištění ČT v létě prodala byt v Karlových Varech psaný na ministrovy rodiče a bratra. Už po začátku invaze na Ukrajinu se na Karlovarsku zbavili některých domů a pozemků. Úřady majetek dosud nezajistily. Podle analytiků by měly postupovat důsledněji.

Kravcovova rodina nakoupila byty a pozemky na Karlovarsku ještě před loňským vpádem ruských vojsk na Ukrajinu, který ruský ministr nařídil tamním učitelům označovat dle kremelské linie jako „speciální vojenskou operaci“. „Všechno jsme dělali podle českých zákonů,“ říká Kravcovova matka Alla.

Majetku se teď Kravcovovi postupně zbavují. Naposledy prodali byt v karlovarské čtvrti Drahovice, který spoluvlastnil i ministrův bratr, jemuž Česko zrušilo trvalý pobyt.

Podle analytiků měl v těchto případech stát zasáhnout – podobně jako u zbrojaře Borise Obnosova, kde úřady zajistily i majetek psaný na jeho zetě. „Tady je potřeba opravdu postupovat rychle. Hrozí, že tyto osoby se zbaví majetku dříve, než budeme schopni implementovat dané sankce,“ upozorňuje analytik Rekonstrukce státu Lukáš Kraus.

Finanční analytický úřad (FAÚ) konkrétní případy nekomentuje a obecně zdůrazňuje, že postupuje v souladu s legislativou. „Abychom naplnili veškeré požadavky, které na nás z pohledu sankčních předpisů dopadají,“ poznamenává ředitel FAÚ Jiří Hylmar.

Ruské rozprodávání majetku

Ruského ministra Kravcova umístila Evropská unie na sankční seznam před rokem. Otázku, zda souhlasí s postojem svého syna k ruské invazi, nechala Alla Kravcovová bez odpovědi. „Musíte chápat, co si myslím,“ pronesla k vlastnímu postoji k ruské válce. Kravcovův otec, rovněž žijící v Karlových Varech, se jako sovětský inženýr podílel na programu stavby rakety Eněrgija, která měla nést raketoplán Buran.

V domě, kde rodiče současného ministra školství Ruské federace bydlí, sídlila také firma Ultra Computers, kterou tu Kravcovovi před několika lety založili. Podle Kravcovové sloužila k pronajímání bytů a už dávno nefunguje. Pozemků se Kravcovovi zbavili už loni v dubnu, když prodali letní sídlo v Bečově nad Teplou. Podle místních se tam jezdil rekreovat i sám ruský ministr.

Rusové se dle analytiků začali v Česku ve větší míře zbavovat majetků nejen na začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, ale už po ilegální anexi Krymu v roce 2014. Patrné je to zejména v lázeňských městech.