Pavel chce vyhovět Bezpečnostní informační službě a zbavit Mynáře mlčenlivosti

Prezident Petr Pavel je připravený zbavit bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře mlčenlivosti ve věci úniku informací, požádala o to Bezpečností informační služba (BIS). Prezident to řekl při čtvrteční návštěvě Jihlavy. Pavlův předchůdce v čele státu Miloš Zeman podle informací Deníku N a Respektu před odchodem z funkce inspekci BIS odepsal, že svého kancléře v případu vyzrazení tajných informací mlčenlivosti nezbaví. Zabránil tak tomu, aby inspektoři Mynáře vyslechli.

„Mohu v principu říct, že jsem připraven ten krok podniknout, protože si neumím představit jediný rozumný důvod, proč by Vratislav Mynář neměl být zbaven mlčenlivosti, aby mohl vypovídat,“ řekl Pavel.

Zároveň uvedl, že byl zatím informován o tom, že žádost BIS dorazila. Čeká na doporučení bezpečnostní ředitelky prezidentské kanceláře Mlady Princové. „Zjišťovala, co všechno bylo v té věci uděláno předchozí kanceláří, jakým způsobem přišly žádosti a jak se na ně reagovalo,“ řekl Pavel.

Případ se týká Zemanových výroků o odposleších BIS

V případě Pavlova souhlasu se zbavením mlčenlivosti lze podle Deníku N očekávat, že inspekce vyslechne Mynáře, stejně jako už dříve vyslechla Zemana. Případ se týká exprezidentových výroků z roku 2021. Tehdy Zeman řekl Blesku, že jej před lety navštívil důstojník BIS a vyzradil mu informaci, že ředitel civilní kontrarozvědky Michal Koudelka nařídil v minulosti odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí. Dodal tehdy, že protože sám nemá telefon a využívá telefony spolupracovníků, týkají se odposlechy i jeho.

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti BIS se loni k Zemanovým obviněním vrátila. Konstatovala, že nemá žádné indicie, že zpravodajská služba v tomto případě postupovala nezákonně. Koudelka potvrdil, že za dobu jeho působení ve funkci ředitele nebyl odposloucháván žádný z nejvyšších ústavních činitelů.