Koalice hledá způsob, jak korigovat platy politiků. Zmrazení nestačí, má jasno Jurečka

Události: Koalice i opozice chtějí řešit platy politiků (zdroj: ČT24)

Vládní strany hledají způsob, jak upravit platy politiků. Ministr práce už o tématu mluvil s premiérem. Samotné zmrazení výdělků, aby určitou dobu nerostly, podle Mariana Jurečky (KDU-ČSL) není řešením. Opozice stejně jako koalice mluví o solidaritě v době vysoké inflace a zpomaleného letního zvýšení důchodů. Také platy ústavních činitelů by podle vládních politiků měla omezit úprava valorizačního vzorce. Debatovat se o tom bude v širším formátu.

„(Jde o to), aby ta jednání začali předsedové všech poslaneckých klubů a hledali cestu, jak ten parametr případně upravovat. Bylo by dobré, aby tam byl i zástupce prezidentské kanceláře, protože o tomto tématu hovořil i pan prezident. Doufám, že v příštích dnech už se jednání rozeběhnou,“ říká Jurečka.

Obě opoziční hnutí podporují zmrazení platů politiků. Jejich poslanci už dřív přišli s vlastními návrhy. Naposledy jeden z nich zkoušeli prosadit na mimořádné schůzi na začátku března. Koaliční většina ale neschválila její program. Už tehdy ale vládní zákonodárci mluvili o tom, že chtějí přijít s vlastní úpravou.

Výzvu politikům k řešení situace kolem platů adresoval nedávno i nový prezident Petr Pavel. V tomto týdnu potvrdil, že apel stále platí. „Přestože na státní rozpočet to má zanedbatelný vliv, tak ten morální dopad je velký. A právě proto si myslím, že by to politici co nejdřív měli udělat,“ nechal se slyšet Pavel.

Platy politiků po dlouhé stagnaci skokově vzrostly

„Myslím, že všichni cítíme, že je potřeba, aby se o tom jednalo poměrně rychle. Pokud chceme hledat nějaké úpravy, tak ať přijdou někteří s těmi návrhy, protože zmrazení není cesta,“ výzývá Jurečka.

I v době, kdy byly platy politiků zmrazené, rostla průměrná hrubá mzda, od které se odvíjí – proto letos v lednu výdělky ústavních činitelů skokově vzrostly o skoro třináct procent. Ve hře je tak i úprava parametrů automatického mechanismu. „Aby se snížily příjmy politiků, jenom je otázka, jak to navázat, abychom o tom do budoucna nemuseli znovu a znovu rozhodovat,“ přemítá ministryně pro vědu Helena Langšádlová (TOP 09).

O úpravě už koaliční politici debatují. Různé možnosti už řeší některé kluby. Třeba od Starostů a nezávislých nedávno zaznělo, že růst platů by se mohl zpomalit obdobně, jak to vláda prosadila v případě důchodů. „Předsednictvo dostalo za úkol připravit v horizontu týdne návrh, který bude odpovídat novému valorizačnímu vzorci,“ potvrzuje šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Nejen třeba koaliční Piráti, ale i opoziční SPD mluví o tom, že by se opatření mohlo týkat i vysoce postavených představitelů státních podniků. Co se ale politiků týče, tak podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by to v případě jejich platů mohlo být úplně jinak. Mohla by o nich prý rozhodovat třeba Česká národní banka nebo Národní rozpočtová rada. „O tom musí být širší shoda, nejen koalice, ale i opozice. Pokud bychom našli jiný mechanismus, jinou instituci, já říkám – proč ne?“ přibližuje svůj nápad.

Schillerová: Hlavně, ať se něco udělá rychle

„My se zatím bavíme o změně vzorečku a zahrnutí i představitelů firem ovládaných státem, například ČEZ,“ připojuje místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti). 

Opozice stále volá po zmrazení. Otevřená je ale i debatě o úpravě valorizačního mechanismu. „Myslím, že to je jedna z cest, ale zatím se koalice odmítala s námi o těch možnostech bavit,“ tvrdí místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD). „Je symbolický akt, že si politici zmrazí platy. Hlavně, ať už se něco rychle udělá. Ať se platy zmrazí a potom ať se rychle jedná o změně, zpomalení jejich valorizace,“ vyzývá exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Zástupci opozice chtějí téma ve sněmovně dál otevírat. Nejbližší možnost budou mít na dubnové schůzi, která začne v úterý.