Prezident Pavel podepíše snížení valorizace penzí. Chce ale, aby zákon přezkoumal Ústavní soud

Události: Prezident Pavel podepíše snížení valorizace penzí (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel podepíše spornou vládní novelu o snížení valorizace důchodů. Dodal ale, že je podle něj nezbytné, aby zákon přezkoumal Ústavní soud (ÚS). Na ÚS se obrátí opoziční hnutí ANO kvůli retroaktivitě a způsobu projednání zákona v režimu legislativní nouze. Vláda i opozice podle prezidenta mají dost relevantních argumentů. Své konečné stanovisko oznámil na odpolední tiskové konferenci v Hrzánském paláci, kde dočasně sídlí.

„Za stávajících okolností žádné řešení není dobré a rozhodně není dobré pro všechny,“ řekl na brífinku prezident. Zmínil, že ačkoliv má stále pochybnosti kvůli možnému rozporu zákona s ústavou, rozhodl se zákon podepsat. 

„Mimořádná valorizace způsobuje, že důchody porostou zejména s nejvyššími příjmy a ti nejchudší získají nejmíň,“ popsal. „Navrhovaná úprava umožňuje, aby vláda vypracovala takový vzorec, který by zlepšil příjem těch nejméně příjmových,“ shrnul hlavní důvody svého rozhodnutí. Při zdržování jeho podpisu nebo vetu by podle něj Poslanecká sněmovna zbytečně čelila další vlně obstrukcí, která by paralyzovala další rozhodování. 

Opoziční hnutí ANO už dříve avizovalo, že se po Pavlově podpisu zákona obrátí na Ústavní soud. Vadí mu totiž projednání návrhu ve stavu legislativní nouze ve sněmovně nebo retroaktivita předlohy. Na Ústavní soud se chce obrátit i hnutí SPD, které ale nemá potřebný počet zákonodárců pro podání ústavní stížnosti.

„Musím říct, že právním námitkám opozice rozumím, protože je přesvědčena, že vláda prosadila zákon způsobem, který je protiústavní. Jeden důvod je retroaktivita, druhým důvodem je proces legislativní nouze, který skutečně v tomto případě byl použitý sporným způsobem,“ řekl na brífinku prezident. 

Studio ČT24: Brífink prezidenta k nižší valorizaci důchodů (zdroj: ČT24)

Za pravdu ale dává i vládě. „Její argumenty, stejně jako argumenty ekonomických odborníků, hovoří jasně o tom, že zpomalení růstu penzí za stávající situace je nezbytné,“ poznamenal prezident.

Má však zásadní výhrady kvůli tomu, že kabinet podle něj o celé záležitosti nedostatečně komunikoval s veřejností. Vadí mu i to, že vláda nezahrnula potřebné peníze na mimořádnou valorizaci penzí do rozpočtu, přestože na to byla opakovaně upozorňována.

Doplnil také, že je připraven sloužit jako zprostředkovatel debaty mezi koalicí a opozicí o úpravě valorizačního mechanismu a důchodové reformě, pokud by vázla.

Rozhodnutí po delší diskuzi

Před svým rozhodnutí prezident dopoledne zopakoval, že problém nemá vyloženě dobré řešení, ale pouze špatné a méně špatné. „Ať už moje rozhodnutí bude jakékoli, tak vždycky se negativně dotkne poměrně velké skupiny lidí,“ podotkl. Záležitost se podle něj nedotkne pouze důchodců, ale i dalších občanů, kteří jsou v tíživé sociální a ekonomické situaci, jako jsou samoživitelé nebo lidé s postižením.

Poukázal také na to, že zvýšení důchodů podle původního valorizačního mechanismu zvýší základy, ze kterých se budou vypočítávat další důchody. „A to samozřejmě bude znamenat ohrožení rozpočtu pro všechny občany této země,“ doplnil.

Řekl, že neposuzoval pouze ekonomická a ústavně-právní kritéria, ale „běžná lidská“, jak opatření bude „na koho působit“ a jak ovlivní důvěryhodnost státních institucí a politiků. Připomněl také, že se ústavní právníci neshodnou na tom, jak by se k otázce postavil Ústavní soud, na který se chce obrátit opozice. Řekl, že pokud by ústavní soudci novelu odmítli, Česko by se dostalo do komplikované právní, ale i ekonomické situace.

Rozhodnutí prezidenta zákon nakonec podepsat ocenili vládní politici. Premiér Petr Fiala (ODS) jeho krok uvítal s tím, že novela zabraňuje enormnímu nárůstu zadlužení země a zároveň zaručí všem příjemcům důchodů jejich zvýšení průměrně o 780 korun. 

Za správné označili prezidentovo stanovisko i další koaliční politici včetně ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Koalice je také podle Jurečky připravená návrh obhájit před Ústavním soudem. Podle šéfky sněmovny a koaliční TOP 09 Markéty Pekarové Adamové rozhodnutí ÚS napomůže jednou provždy odstranit některé otazníky, které ohledně projednávání zákona vznikly. 

Opoziční lídři naopak nad rozhodnutím hlavy státu neskrývají zklamání. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová řekla, že hnutí podá ústavní stížnost, jakmile důchodová novela vyjde ve sbírce zákonů. Kritizovala i samotnou hlavu státu za to, že změnu valorizací nevetovala. Kritický vůči Pavlovi je i předseda opoziční SPD Tomio Okamura. Pavel podle něj ukázal, že je „exponentem“ vládní koalice.

Jednání s opozicí

První místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček po dopoledním jednání s prezidentem uvedl, že mu společně se šéfkou poslaneckého klubu hnutí Alenou Schillerovou sdělili argumenty ekonomického, sociálního i ústavně-právního charakteru. „Zdůraznili jsme, že i když se můžeme přít na různých úrovních o ekonomických parametrech, tak bychom měli respektovat ústavu a neměli bychom dopustit to, že bude Ústavní soud řešit za politiky to, že nebyli schopní se dohodnout,“ poznamenal místopředseda sněmovny.

Důchody mají při mimořádné červnové valorizaci vzrůst podle novely v průměru o 760 korun. Podle nyní platných zákonných pravidel by to bylo průměrně o 1770 korun. Kabinet snížení zdůvodňuje snahou o stabilizaci veřejných financí v letošním roce i v dalších letech.

Vláda podle něj zaspala, měla situaci řešit včas, nikoliv projednávat novelu ve sněmovně ve stavu legislativní nouze. Podle názoru ANO je také nepřípustná retroaktivita. Podle Havlíčka by červnová valorizace měla být na základě nyní platných zákonných pravidel a mělo by se jednat o úpravě valorizačního vzorce pro příští rok.

„Domníváme se, že definitivně rozhodnut v tuto chvíli není,“ konstatoval Havlíček k Pavlově postoji. Nejzásadnějším problémem je podle Schillerové retroaktivita. „Jsme přesvědčeni podle hmotně-právní úpravy, že nárok vznikl 31. ledna, všechna ostatní data už mluví o zpřesnění formou nařízení vlády,“ poznamenala. Pokud by zákon prošel, byla by nabourána důvěra lidí ve stát, míní.

Pavel se podle Havlíčka ptal na řešení ekonomického charakteru, které by mělo hnutí ANO. Místopředseda hnutí poznamenal, že stát bude mít letos mimořádné příjmy, ať už z daní, z ČEZu nebo kvůli inflaci. 

Brífink ANO po jednání s prezidentem o důchodech (zdroj: ČT24)

Ministři věřili, že Pavel o valorizaci rozhodne „dle faktů“

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) je správné, že prezident jedná se stranami zastoupenými ve sněmovně. Ocenil, že si vyslechl ekonomické argumenty i z pozice vlády, například to, jaký vliv na budoucí rozpočty valorizace má nebo jak se kumuluje její navyšování. „Věřím, že se rozhodne po zralé úvaze na základě faktů, které jsme jako koalice předložili,“ poznamenal.

Také šéf resortu dopravy Martin Kupka (ODS) je přesvědčený o tom, že koalice předložila dostatek argumentů pro „tento nezbytný krok“. Pokud by k tomu vláda nepřistoupila, mohla by být ohrožena česká ekonomika a v následujících letech by to znamenalo dopady ve výši desítek až stovek miliard korun, míní.

Vláda se podle ministra dopravy připravovala i na alternativy pro případ, že by prezident návrh vetoval a nestihl by se následně schválit včas. Musela by tomu být i přizpůsobena obecná důchodová reforma, míní.

Schillerová jednala s Jurečkou

Schillerová také na tiskové konferenci po setkání s prezidentem uvedla, že od středečního jednání s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) k návrhům na reformu důchodového systému očekává především data.

„Protože to, co jsem dostala, tak je sada otázek pro opozici,“ prohlásila Schillerová. „I ta sada otázek, která byla nám zaslána, tak se pořád točí kolem prvního pilíře,“ doplnila. Podklady, které zatím má, vnímá jen jako jakési návrhy k parametrickým změnám. Experti dlouhodobě poukazují na to, že čeští penzisté mají většinu svého příjmu z veřejného systému, tedy z takzvaného prvního pilíře.

Podle expertů Česko zásadní reforma důchodového systému nečeká, upraví se nejspíš jen parametry dosavadního systému. Mezi ně patří výše odvodů, důchodový věk či výše penze, tedy její poměr k průměrné mzdě. Roli hraje také podoba valorizace. Podle expertů je nutné upravit i podmínky spoření na stáří. Lidé by si měli odkládat víc peněz, naspořenou částku by pak měli čerpat postupně jako doplnění k důchodu.

Pavel vyzval vládu k jednání o zmrazení platů politiků

Ve středu prezident také vyzval vládu k tomu, aby s opozicí nalezla řešení v otázce zmrazení platů ústavních činitelů. Není podle něj možné snížit růst důchodů a na druhé straně ponechat platy ústavních činitelů na současné výši. 

Na tiskové konferenci rovněž zkritizoval koaliční většinu za to, že minulý týden zamítla zařazení návrhu opozice, který se týkal právě projednání platů ústavních činitelů, na jednání sněmovny.

„Jsem přesvědčen o tom, že v této tíživé době není možné na jednu stranu snížit růst důchodů a na druhé straně ponechat růst platů ústavních činitelů. A proto vyzývám vládu, aby s opozicí projednala úpravu, která zajistí, že se na úsporách budeme bez rozdílu podílet všichni,“ uvedl.