TÉMA

Mimořádná valorizace

Snížení mimořádné valorizace penzí u Ústavního soudu obstálo. Šlo o udržitelnost důchodového systému, řekl Baxa

Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh 71 poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů, stížnost směřovala na zkrácení mimořádné valorizace důchodů. Výrok oznámil předseda soudu Josef Baxa, odůvodnění četl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček, který po opakovaných poradách ústavních soudců nahradil původního zpravodaje Jan Svatoně. Sněmovnu soudu zaplnili novináři a veřejnost, zejména důchodci. Po oznámení výroku zazněl v sále výkřik „Hanba!“
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 22:02|

Ústavní soud projednával valorizaci penzí, verdikt odročil na neurčito

Ústavní soud ve středu veřejně projednával návrh 71 poslanců opozičního ANO na zrušení vládní novely, která loni zkrátila mimořádnou červnovou valorizaci penzí. U soudu za ně jednala bývalá ministryně financí Alena Schillerová s advokátem Davidem Rašovským. Jako svědky si soud předvolal šéfa státní kasy Zbyňka Stanjuru (ODS) a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Vyhlášení nálezu po ukončení dokazování odročil předseda soudu Josef Baxa na neurčito.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 14:33|

ANO se kvůli změně valorizace důchodů obrátilo na Ústavní soud. Dřív to ale stihli senátoři

Opoziční hnutí ANO podalo k Ústavnímu soudu návrh na zrušení části novely, která mění výpočet červnové valorizace penzí a v průměru ji snižuje. ANO připravovalo podání k Ústavnímu soudu od poloviny března, kdy novelu podepsal prezident republiky. Na Ústavní soud ho ovšem doručilo až jako druhé – před ním soud dostal podobný návrh od skupiny senátorů. ANO proto nejspíše bude v roli vedlejšího účastníka řízení. Ústavní právník Jan Kudrna, který opozičním politikům s přípravou návrhu pomáhal, odhadl, že by se jím mohl soud začít zabývat nejdříve v horizontu měsíce a půl až dvou měsíců.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 18:32|

Prezident Pavel podepíše snížení valorizace penzí. Chce ale, aby zákon přezkoumal Ústavní soud

Prezident Petr Pavel podepíše spornou vládní novelu o snížení valorizace důchodů. Dodal ale, že je podle něj nezbytné, aby zákon přezkoumal Ústavní soud (ÚS). Na ÚS se obrátí opoziční hnutí ANO kvůli retroaktivitě a způsobu projednání zákona v režimu legislativní nouze. Vláda i opozice podle prezidenta mají dost relevantních argumentů. Své konečné stanovisko oznámil na odpolední tiskové konferenci v Hrzánském paláci, kde dočasně sídlí.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 20:02|