Bývalý šéf komunistů Filip se omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Fajtovi za výrok o dluzích

Spor bývalého předsedy KSČM Vojtěcha Filipa a někdejšího ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta po téměř čtyřech letech končí. Filip se v únoru omluvil Fajtovi za výrok, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Smír pravomocně schválil Městský soud v Praze. Muži se soudili i kvůli Filipově výroku, že Fajt jako šéf galerie uzavřel smlouvu sám se sebou. Soud dal ale bývalému poslanci za pravdu.

Na omluvě se Filip s Fajtem dohodli, v polovině února ji pak schválil soud. Bývalý předseda komunistů se exšéfovi galerie omluvil za „nepravdivé skutkové tvrzení“, že „v průběhu několika let vytvořil v institucích, ve kterých působil, nekryté závazky ve výši desítek milionů korun“. Filip to napsal v roce 2019 v Haló novinách.

„Účastníci shodně prohlašují, že schválením tohoto smíru a zasláním omluvy (…) jsou zcela vypořádána jejich vzájemná práva a povinnosti, která byla předmětem soudního řízení,“ píše se dále v usnesení pražského městského soudu, které má ČT k dispozici. Spor tak po téměř čtyřech letech končí. 

Fajt žaloval Filipa i kvůli tvrzení, že jako ředitel galerie uzavřel autorskou smlouvu sám se sebou a dostal za to více než milion korun. Obvodní soud pro Prahu 1 nařídil bývalému poslanci omluvu, Městský soud v Praze ale verdikt změnil.

„Odvolací soud je přesvědčen, že zkratka, kterou žalovaný použil v článku (…), je oprávněná a touto zkratkou nedošlo k zásahu do práv žalobce,“ uvedl v lednu 2021 předseda odvolacího senátu Tomáš Novosad. Podle něj je nesporné, že Fajt s galerií smlouvu uzavřel.

Omluva státu

Spor začal v roce 2019, kdy tehdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal Fajta z čela Národní galerie Praha. Staněk svůj krok odůvodnil údajnými hospodářskými pochybeními tehdejšího ředitele instituce. Fajt obvinění odmítl, postavily se za něj i desítky ředitelů zahraničních muzeí.

Staněk na něj podal dvě trestní oznámení, které policie odložila. Stát se pak prostřednictvím Staňkova nástupce Lubomíra Zaorálka (ČSSD) Fajtovi omluvil.

Staněk za odvolání sklidil kritiku od odborníků i politiků a koncem května 2019 oznámil odchod. Prezident Miloš Zeman však demisi nepřijal, Staněk by podle něj neměl být trestán za to, že upozornil na závažná ekonomická pochybení. V té době Filip publikoval svůj článek, který podporoval Zemanův názor. Prezident Staňka odvolal až v červenci 2019.