Lidovci, Piráti a celá opozice chtějí zvýšit rodičovský příspěvek. Navrhují přidat od 50 do 100 tisíc

Události: Zvýší se rodičovský příspěvek? (zdroj: ČT24)

Politici zvažují zvýšení rodičovského příspěvku. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) by přidal 50 tisíc korun, stejnou částku zmiňují i Piráti. Výraznější růst podpory požaduje opozice: ANO navrhuje růst o 100 tisíc a SPD o 90 tisíc. Nyní na jedno dítě připadá rodičovský příspěvek 300 tisíc, naposledy se zvedal o 80 tisíc před třemi lety.

Ministr Jurečka hodlá o svém návrhu rokovat v rámci koalice. „Chci, abychom o tom jednali tak, abychom případnou dohodu udělali co nejdříve, a udělali ji ještě pro rodiče v letošním roce,“ řekl. Zdůrazňuje však, že nechce dávat žádné ultimativní termíny, „protože toto je opravdu potřeba projednat na koaliční úrovni.“

Piráti jsou pak také dlouhodobě zastánci toho, aby byla „automatická, předvídatelná valorizace rodičovského příspěvku,“ jak uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová.

Jiný přístup zaujal ministr financí a první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. „Slyším a čtu výroky svých koaličních partnerů, ale volím jinou metodu vyjednávání. Lepší je to vyjednávat u jednacího stolu, nevzkazovat si to.“ 

Jak to vidí opozice

Poslanci parlamentní opozice připravili své návrhy, v nichž požadují výraznější růst podpory. Hnutí ANO nyní mluví o navýšení podpory o 100 tisíc, SPD o 90 tisíc. Kromě jednorázového zvednutí celkové částky pak chtějí i oni do budoucna automatickou valorizaci. Klub ANO dokonce k rodičovskému příspěvku inicioval mimořádnou schůzi sněmovny. Uskuteční se ve středu. 

„Vzhledem k tomu, jak stouply ceny, jak obrovská je inflace, tak to dopadá samozřejmě i na mladé rodiny,“ uvádí předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. 

Také místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Lucie Šafránková (SPD) říká, že v souvislosti s růstem inflace je nutno jednat o zvyšování rodičovského příspěvku.