Stříž nesouhlasí s osvobozením žalobkyně Krützner, opět se obrátil na Nejvyšší soud

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal již podruhé dovolání k Nejvyššímu soudu, protože nesouhlasí s osvobozujícím rozsudkem v případu pražské státní zástupkyně Sylvy Krützner. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí zastupitelství Petr Malý. Obžaloba ženu vinila, že úmyslně neodvedla daň při prodeji bytu. Městský soud v Praze ji pravomocně osvobodil loni v listopadu.

„Nejvyšší státní zástupce nesouhlasí se závěrem Městského soudu v Praze, který vyvodil, že obviněná jednala v právním omylu, a tím pádem nebyla naplněna subjektivní stránka trestného činu,“ uvedl Malý.

Podání dovolání potvrdila pro ČT také mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Markéta Fikoczková. Tento soud se případem zabýval v první instanci. „Po nezbytných procesních lhůtách a úkonech bude věc předložena Nejvyššímu soudu k rozhodnutí o podaném dovolání,“ ujistila Fikoczková.

Nejvyšší státní zástupce podal v případu dovolání už podruhé. S prvním dovoláním proti osvobozujícímu rozsudku uspěl. Nejvyšší soud konstatoval, že Krützner naplnila takzvanou objektivní stránku trestného činu krácení daně a případ vrátil k dalšímu projednání pražskému městskému soudu. Ten zkoumal ještě to, zda Krützner naplnila i subjektivní stránku, a ženu znovu osvobodil.

„Nemůžeme dojít k jednoznačnému závěru o vině,“ řekl loni v listopadu při vynesení rozsudku předseda senátu Tomáš Kubovec. „Není úplně férové argumentovat tím, že jako právnička a státní zástupkyně má mít paní obžalovaná větší povědomí o tom, jak platit daň,“ podotkl.

Krützner působí jako náměstkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 6. Kariéru začínala jako čekatelka v Praze 10, kde úspěšně zažádala o přidělení služebního bytu. Nastěhovala se do něj v roce 2008, o čtyři roky později jej od městské části odkoupila zhruba za 900 tisíc korun. Po dalších dvou letech jej prodala dalšímu majiteli za 3,4 milionu korun. Právě tento příjem nepřiznala úřadům.