Utekli bez dokladů a teď nemohou pracovat. Česká byrokracie má s netypickým případem Ukrajinců potíž

Události: Ukrajinští uprchlíci v Česku (zdroj: ČT24)

Od loňského plnohodnotného ruského vpádu dostalo v Česku dočasnou ochranu 480 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Teď můžou žádat o její prodloužení. Kvůli nižšímu zájmu řada krajů přesunula asistenční centra do menších prostor. Získat v Česku azyl je ale pro některé běžence stále komplikované – hlavně kvůli chybějícím dokladům.

Jedním z uprchlíků, kteří mají problém získat azyl, je Andrej Kosiv. Ten s manželkou Naďou a třemi dětmi přijel z Ukrajiny přes Polsko – nemají pasy ani doklad o tom, že překročili hranice. Na dočasnou ochranu čekají už několik týdnů, protože bez ní nemohou v Česku prakticky nic.

„Já chci pracovat a chci, aby děti byly zdravé a dostaly zdravotní péči,“ uvedl Andrej. Dvě ze tří dětí mají zdravotní potíže. Prostřední syn nemůže kvůli úrazu v dětství polykat a potřebuje speciální stravu. Nejstaršímu zase chybí výuka ve škole. „Učili se on-line, ale výuku přerušovaly výpadky elektřiny. Výuku jsme neměli i tři nebo čtyři dny. Chtěla bych, aby tu syn studoval, ale to není možné,“ podotýká paní Naďa.

V Krajském asistenčním centru pomoci byli už několikrát, potřebné dokumenty jim ale stále chybí. „On je zedník, chce pracovat, ale bohužel nemůže. Už dva měsíce čeká na vyřízení těch papírů,“ uvedl také organizátor pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v Táboře Vasyl Jurkiv. 

Nutné doložení potvrzení

„Pokud přijdou uprchlíci do krajského asistenčního centra, musí doložit pro získání dočasné ochrany všechna potřebná potvrzení. Například přechod přes hranice musí doložit takzvanou přechodkou, kde je vyznačené datum,“ vysvětluje také vedoucí oddělení krizového řízení Krajského úřadu Jihočeského kraje Marta Spálenková. 

Dočasnou ochranu by rodina měla po doplnění potřebných dokladů dostat už na nové adrese. Asistenční centrum se přesunulo z krajského letiště na odbor azylové a migrační politiky v Českých Budějovicích. Pomoc tu nabízejí i pracovníci charity. „Můžeme zařídit nějaké dokumenty, pomoct s potravinami…“ dodává pracovník Diecézní charity České Budějovice Volodymyr Melnyčuk. 

Právě dočasná ochrana totiž běžencům umožňuje přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání nebo na trh práce. Prodloužit si ji mohou až do března příštího roku.