Výroky Stehlíkové o Zemanovi prověří státní zástupkyně. Hrad podal stížnost proti odložení případu

Trestním oznámením na psychiatričku Džamilu Stehlíkovou kvůli jejím výrokům o fungování Hradu během prezidentovy nemoci se bude zabývat státní zástupkyně. Policie případ odložila, prezidentská kancelář ale proti rozhodnutí podala stížnost. ČT to řekl obvodní státní zástupce Jan Vychyta.

„Mohu potvrdit, že usnesení policejního orgánu o odložení věci bylo napadeno stížností. Věcí se tak bude zabývat státní zástupkyně činná u zdejšího státního zastupitelství,“ uvedl Jan Vychyta z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4.

Trestní oznámení podala Kancelář prezidenta republiky, podle které výroky Stehlíkové nasvědčují spáchání trestného činu křivé obvinění. Podle webu Seznam Zprávy se policie zabývala slovy, která lékařka pronesla zejména na adresu hradního kancléře Vratislava Mynáře loni v březnu v pořadu České televize Máte slovo.

„Strašlivé je to, v jaké absolutní závislosti je pan prezident Zeman na svém okolí. Mynář si ho vodí a teprve minulý rok, kdy byl pan prezident nemocný, jsme viděli, že i když lékaři řekli, že není schopný pracovní činnosti, tak jeho úřad dál fungoval. Nevíme, jestli rozhoduje Zeman, čínská ambasáda, nebo Putin,“ uvedla v pořadu Stehlíková, která si za svým vyjádřením stojí.

Kriminalisté věc odložili

„Kriminalisté případ prověřili a došli k závěru, že ve věci nejde o podezření ze spáchání trestného činu. Věc tedy odložili,“ uvedl minulý týden pro Seznam Zprávy mluvčí pražské policie Jan Daněk. Rozhodnutí policie teď přezkoumá dozorující státní zástupkyně.

Hrad vede se Stehlíkovou ještě jeden spor. Soud začal loni v září řešit Zemanovu žalobu kvůli jejím výrokům o jeho zdraví. Stehlíková na svém blogu i v médiích mimo jiné zmínila, že u prezidenta došlo k metabolickému rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze. Lékařka u soudu uvedla, že za jejími žalovanými výroky o Zemanově zdraví stál dobrý úmysl – záchrana prezidentova života. Zeman po Stehlíkové žádá omluvu a milion korun na Fond ohrožených dětí. Jednání u soudu bude pokračovat na konci února.