Sníh zasypal hlavně jih republiky. V noci opět hrozí v části země náledí

Události ČT: Sníh v Česku komplikoval dopravu (zdroj: ČT24)

V sobotu vydatně sněžilo hlavně na jihu a západě České republiky. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu varuje nyní před náledím, které se může ještě v noci vytvářet zejména na Šumavě. Kvůli počasí došlo i k dopravním nehodám, a to na Chebsku či Chomutovsku.

K nehodě několika aut došlo na silnici z Chebu do Německa nedaleko hraničního přechodu Svatý Kříž. „Podle prvních informací za nehodu může ledovka a mokrá a kluzká silnice. Srazilo se tady šest aut, nehoda je ale bez zranění a úniku provozních kapalin,“ uvedl z místa nehody redaktor ČT Václav Matoušek. „Zabrzdil jsem, ale bohužel je to mokré. Dojel jsem až k tomu autu a napálil jsem,“ popsal řidič Patrik Bok.

Policisté na místě řídili dopravu kyvadlově. Matoušek dodal, že silničáři v Karlovarském kraji zatím v souvislosti s počasím neevidují žádné větší komplikace v dopravě. „Řidiči by i přesto měli být podle silničářů opatrní hlavně na místech, které se ze zákona nesmí ošetřovat solí. V Karlovarském kraji je to jedna čtvrtina silnic,“ připomněl. 

K nehodě došlo už dopoledne také na silnici I/13 nedaleko Chomutova. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic havarovalo osobní auto na zledovatělé komunikaci a narazilo do svodidel. Havárie se obešla bez zranění.

Například v Jihočeském kraji policie do sobotních 15:00 zaznamenala tři desítky dopravních nehod, zranilo se při nich několik lidí. „V některých nehodách figurovalo i to, že řidič stále jezdí na letních pneumatikách,“ přiblížil policejní mluvčí Milan Bajcura. Také u obce Hubenov na Vysočině dostal ráno řidič na zledovatělé silnici smyk a skončil v příkopu.

Několik centimetrů sněhu

Ráno ležel sníh na silnicích II. a III. třídy v jižní části republiky, zejména v Jihočeském kraji a na Vysočině, a také na horách. Kolem Lanškrouna a Ústí nad Orlicí varovali cestáři před náledím a namrzlou vozovkou. Od půlnoci do šesti hodin ráno napadlo hlavně v jižní části republiky kolem dvou až šesti centimetrů sněhu.

Do odpoledne na mnoha místech jeho vrstva z komunikací zmizela a zůstávají po chemickém ošetření holé. Na Písecku, Pelhřimovsku, Havlíčkobrodsku a také v Krušných horách a Krkonoších upozorňují i odpoledne silničáři na ujetou vrstvu sněhu na komunikacích nižší třídy.

Redaktorka ČT Barbora Silná uvedla, že navzdory prvnímu sněhu silničáři zatím nechali otevřenou silnici ze Souše na Smědavu, která bývá v zimě při sněhové pokrývce tradičně uzavírána. Není možné ji solit ani jinak udržovat kvůli ochraně zdroje pitné vody v soušské vodní nádrži.

Sněhový poprašek se objevil i v Praze, kde ale sněžilo hlavně večer. Tehdy byly v ulicích i sypače, zimní údržba pokračovala podle mluvčí Technické správy komunikací Barbory Liškové také v sobotu ráno. „V terénu je i pracovní směna na úklid chodníků, začala od rána,“ řekla. Dodala, že se jednalo o první výjezd pražských silničářů v nynější zimní sezoně.

Na Moravě musí být řidiči kromě Znojemska a Vysočiny opatrní také na Vsetínsku. V oblasti sice přestalo sněžit večer, silnice jsou sjízdné, především ve vyšších polohách je slabá vrstva ujetého sněhu v úsecích, které se ošetřují inertním posypem.

Řidiči musejí ovšem počítat s tím, že hlavně v jižních Čechách může znovu začít sněžit a že teploty ve většině republiky jsou pod nulou. 

Sníh na silnici v Praze v listopadu 2022
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Výstraha na náledí

Výstraha meteorologů před vydatným sněžením platila do sobotních 18:00. Náledí opět hrozí v noci, a to od 21:00 do nedělního dopoledne v jihozápadní části republiky, tedy na většině Plzeňského a Jihočeského kraje, a okrajově také v Karlovarském, Středočeském, Jihomoravském kraji a na Vysočině.

Řidiči by proto neměli vyjíždět bez zimních pneumatik – které ostatně silniční zákon při takové předpovědi nařizuje – ale neměli by zapomenout ani na sněhové řetězy. Pod mokrým sněhem se mohou lámat větve nebo praskat dráty elektrického vedení. 

První návštěva zimy

Sobota měla být podle předpovědi dosud nejchladnějším dnem letošního podzimu. Ráno bylo zcela mrazivé. V pět ráno bylo podle údajů ČHMÚ nejtepleji v pražském Klementinu, a to 0,2 stupně pod nulou. Naopak na Luční boudě v Krkonoších bylo pod minus dvanácti stupni. 

Mrazivá bude i noc na neděli, teploty klesnou na minus jeden až minus pět stupňů, ale v severní části Česka může být při zmenšené oblasti kolem minus devíti. V neděli přes den by již mělo být převážně nad nulou – nejvyšší teploty dosáhnou minus jednoho až plus tří stupňů Celsia.