Soud v kauze Listerin potrestal policisty za předávání informací soukromým detektivům

Obvodní soud pro Prahu 5 znovu odsoudil dva policisty v kauze Listerin, potvrdila informaci ČT mluvčí soudu Markéta Fikoczková. Oba příslušníci bezpečnostního sboru měli zneužívat veřejné evidence policie a ministerstva vnitra, když podle obžaloby neoprávněně vstupovali do informačních systémů na základě zadání od soukromých detektivů. Rozsudek není pravomocný. Strany se tak ještě můžou odvolat.

Policisté se podle soudu dopustili přečinů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a zneužití pravomoci úřední osoby. „Prvému obžalovanému byl s ohledem na předchozí odsouzení uložen souhrnný trest odnětí svobody v trvání tří let s podmíněným odkladem jeho výkonu na dobu čtyř let a peněžitý trest ve výměře 90 000 korun a druhému obžalovanému peněžitý trest ve výměře 45 000 korun,“ uvedla soudní mluvčí Fikoczková.

Oběma soud také udělil trest zákazu činnosti. Práci v bezpečnostních sborech nemůže první policista vykonávat čtyři roky, druhý po dobu dvou let. Mužům původně hrozilo až pětileté vězení.

Informace předávali policisté soukromým detektivům

Ke zneužívání databází mělo docházet od ledna 2015 do dubna 2017. Policisté prý získávali informace například z centrálního registru obyvatel, centrálního registru vozidel, pátrání po osobách nebo z evidence k trestní minulosti konkrétních osob. Údaje pak předávali osobám, které je následně využívaly při svém soukromém podnikání v oblasti poskytování detektivních služeb.

Vyšetřování prováděla Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) přes tři roky. Soud nejprve obžalované odsoudil a loni v létě vydal ve zkráceném řízení trestní příkaz. Proti tomu se ale policisté bránili úspěšně odporem. Soud tak musel případ řešit klasickou cestou v hlavním líčení.

Letos v červnu pak rozhodl, že se ani nejedná o trestný čin. Případ předal správním orgánům, aby ho řešily jako přestupek. Státní zástupce podal proti tomuto rozhodnutí stížnost k Městskému soudu v Praze. Ten mu dal letos v létě za pravdu. Obvodní soud pro Prahu 5 proto rozhodoval nyní v případu znovu. Oba policisté se ale ještě mohou odvolat.