Informace z databází policisté předávali soukromým detektivům. Podle soudu jde maximálně o přestupek

Případ, kdy dva policisté zneužívali neveřejné evidence policie a ministerstva vnitra, budou řešit správní orgány. Rozhodl tak Obvodní soud pro Prahu 5, podle kterého může jít maximálně o přestupek. Informaci České televizi potvrdila mluvčí soudu Markéta Fikoczková. Policisté neoprávněně vstupovali do informačních systémů na základě zadání od soukromých detektivů. Proti nepravomocnému rozhodnutí žalobce podal stížnost. Zabývat se jí bude Městský soud v Praze.

Obvodní soud pro Prahu 5 postoupil takzvanou kauzu Listerin příslušným úřadům. „Soud neshledal, že by byl spáchán trestný čin, ale jednání může být posouzeno jako přestupek,“ sdělila ČT Fikoczková.

Místo soudu se tak vynášením informací od policie budou zabývat správní orgány. „V případě jednoho z obžalovaných byla věc postoupena Úřadu městské části Praha 10 a v případě druhého z obžalovaných byla věc postoupena řediteli Obvodního ředitelství policie Praha II,“ uvedla Kamila Řeháková ze sekretariátu předsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 5.

Případ se ale ještě může k soudu vrátit. Státní zástupce podal ihned proti rozhodnutí stížnost, o které bude rozhodovat Městský soud v Praze. Termín zatím známý není. Pokud by soud stížnost uznal, hrozilo by policistům až pět vězení.

Informace předávali policisté soukromým detektivům

Ke zneužívání databází mělo docházet od ledna 2015 do dubna 2017. Policisté získávali informace například z centrálního registru obyvatel, centrálního registru vozidel, pátrání po osobách nebo z evidence k trestní minulosti konkrétních osob. Údaje pak předávali osobám, které je následně využívaly při svém soukromém podnikání v oblasti poskytování detektivních služeb.

Vyšetřování prováděla Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) přes tři roky. Obžalobu následně podal státní zástupce na větší skupinu osob. Mezi nimi byli kromě dvou policistů právě soukromí detektivové. Státní zástupce všechny obžaloval za neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, policisty navíc i za zneužití pravomoci úřední osoby.

Soud původně všechny obžalované potrestal a loni v létě vydal ve zkráceném řízení trestní příkaz. Proti tomu se ale obžalovaní bránili odporem, jenž příkaz zrušil a na základě kterého musel soud pokračovat a stanovit hlavní líčení. Nakonec rozhodl, že se nejedná o trestný čin.