Policisté prý vynášeli informace soukromým očkům. V kauze Listerin nyní padla obžaloba

Státní zástupce obžaloval dva policisty a další tři lidi ze zneužívání neveřejných policejních evidencí. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Obžalovaní policisté podle obžaloby údajně předávali informace z databází soukromým detektivům, nyní jim hrozí až pět let vězení.

„Dne 17. června 2021 byla podána obžaloba na pět fyzických osob k Městskému soudu v Praze. Dvěma obviněným osobám je kladeno za vinu, že jako příslušníci Policie ČR v deseti, respektive pěti případech prováděly bez právního důvodu lustrace osob v neveřejných informačních systémech a registrech, do kterých je příslušníkům Policie ČR umožněn přístup pouze v návaznosti na plnění jejich služebních povinností, nikoliv pro vlastní potřebu či potřeby jiných osob,“ uvedl mluvčí Cimbala.

Na další tři lidi byla podle Cimbaly podána obžaloba, protože od policistů tyto informace požadovali, a to přesto, že veděli o jejich neveřejné povaze. Podle žalobců šlo o neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, policisté se kromě toho dopustili také trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby.

Informace měli policisté předávat soukromým detektivům

Ke zneužívání databází mělo docházet od ledna 2015 do dubna 2017. Obžalovaní muži zákona získávali informace z registru obyvatel, registru vozidel, pátrání po osobách nebo z evidence k trestní minulosti konkrétních lidí –⁠ a poté je zprostředkovávali dalším obviněným. Ti údaje využívali k podnikání; poskytovali soukromé detektivní služby. 

Vyšetřování kauzy s názvem Listerin začalo před čtyřmi lety. Generální inspekce bezpečnostních sborů tehdy obvinila dva policisty, jednoho bývalého příslušníka a pět civilních osob. Policie následně obvinila ještě další dva lidi. Případ se podařilo uzavřít po více než třech letech letos v únoru, na posun upozornil server Aktuálně.cz.

Podmíněné zastavení stíhání pěti obviněných

Policejní vyšetřovatelé chtěli původně obžalovat celkem deset lidí. Státní zástupce ale letos v červnu rozhodl o podmíněném zastavení stíhání jednoho z policistů a čtyř dalších lidí. Všem zároveň stanovil zkušební dobu v rozmezí od šesti do osmnácti měsíců.

„Při stanovení zkušební doby státní zástupce důsledně zhodnotil okolnosti týkající se jednotlivých obviněných, jejich podílu na stíhané trestné činnosti, četnost a intenzitu porušení statku chráněného trestním zákoníkem. Stanovená zkušební doba je pak dostatečná k tomu, aby obvinění prokázali, že dále povedou řádný život a budou se chovat v souladu s právem,“ uvedl Cimbala.

V opačném případě bude podle mluvčího jejich trestní stíhání pokračovat. Obžalobou se bude zabývat Městský soud v Praze.