Na Dušičky posílí policejní hlídky. Strážníci varují před zloději i svátečními řidiči

Na svátek památky zesnulých očekávají hřbitovy větší množství návštěvníků. To může lákat zloděje, kteří se zaměřují na odložené tašky i cennosti ponechané v autech. Už na poslední říjnový víkend proto policisté a strážníci na mnoha místech v Česku posilují své hlídky, sdělili České televizi policejní mluvčí jednotlivých krajů. Na zvýšenou obezřetnost apelují také hasiči kvůli požárům ze hřbitovních svíček.

Nad pořádkem budou pražští strážníci dohlížet na vybraných hřbitovech od pátku 28. října do neděle 6. listopadu. „Své síly spojí posílené pěší hlídky, strážníci na koních a psovodi se služebními psy. S kontrolami budou pomáhat také autohlídky,“ popisuje mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Také v Pardubicích budou hřbitovy hlídat v období Dušiček strážníci na koních. „Koně se tady používají z toho důvodu, že jsou nejviditelnějším symbolem přítomnosti policie, koně lze mezi hroby těžko přehlédnout,“ vysvětluje mluvčí městské policie Jiří Sejkora.

V Brně zaznamenávají policisté největší počet krádeží na Ústředním hřbitově. I tam proto posilují hlídky už od dnešních dnů až do 2. listopadu. Zloději na hřbitovech nejčastěji kradou z hrobů různé předměty, jako jsou dekorace, lucerny či lampy. Policisté proto doporučují si hroby vyfotografovat a stejně tak zdokumentovat jakékoliv případné krádeže či poškození náhrobků.

Na hřbitovech mohou ovšem návštěvníci přijít také o telefony, peněženky i celé kabelky. „Dochází ke krádežím osobních věcí, které si návštěvník hřbitova odloží, nevěnuje jim pozornost, uklízí hrob a tohoto okamžiku zloděj využije a tašku odcizí,“ popisuje komisařka policie Jihomoravského kraje Zdeňka Procházková.

Policisté budou hlídat i okolí hřbitovů

Pod dohledem policistů a strážníků budou nejen samotné hřbitovy, ale i jejich přilehlé okolí, zejména parkoviště. Policisté apelují na to, aby lidé nenechávali v zaparkovaných vozidlech poblíž hřbitovů své cennosti či doklady, a to ani v palubní přihrádce. Právě krádeže věcí z aut patří podle policistů Libereckého kraje mezi nejčastější majetkovou trestnou činnost.

Návštěvníci hřbitovů by proto měli být ostražití. Například pražští strážníci doporučují nenavštěvovat hřbitovy krátce po otevření a krátce po uzavření, kdy je v prostorách méně lidí. Vyvarovat by se také měli toho, aby zůstávali o samotně v odlehlých částech zejména rozsáhlejších hřbitovů.

Větší provoz i sváteční řidiči

V období Dušiček, kdy lidé chodí uctít památku svých zesnulých, očekávají policisté také zvýšený počet chodců a větší provoz na silnicích. Na jejich bezpečnost proto budou dohlížet hlídky v rámci celorepublikové speciální kontroly. Ty se zaměří zejména na dodržování stanovené rychlosti jízdy, na povinnost použití bezpečnostních pásů, zákaz požívání alkoholu nebo telefonování za jízdy.

Do provozu navíc vyjíždí větší množství takzvaných svátečních řidičů, kteří usedají za volant ve zcela výjimečných případech, a jsou proto jistým rizikem pro ostatní. Ti by měli být o podzimním svátku obezřetní zejména ve chvílích, kdy je snížená viditelnost či mokrá vozovka. „Pokud pravidelně nejezdí, doporučujeme především starším řidičům, aby se nechali na místa dovézt,“ radí mluvčí policie Jihočeského kraje Milan Bajcura.

Svíčky jen ve skleněné nádobě a na zpevněném povrchu

Na Dušičky jsou připraveni také hasiči. Ti v posledních letech zaznamenali jednotky případů požárů na hřbitovech. „Šlo zejména o požáry okrasných dřevin vysazených v blízkosti náhrobků,“ říká mluvčí hasičů Plzeňského kraje Petr Poncar.

Hasiči proto doporučují obezřetnost při zapalování i likvidaci svíček. Zapálené svíčky by měly být vždy umístěné na rovný zpevněný povrch daleko od okrasných věnců, květin a dalšího chytlavého materiálu. Ideální je uložit svíčky do skleněných nádob či luceren, které jsou odolnější než ty plastové.