Fiala přijal britskou premiérku Trussovou. Jednali o Ukrajině a spolupráci Londýna s EU

Na úvod pražského summitu Evropského politického společenství přijal český premiér Petr Fiala (ODS) v Kramářově vile britskou premiérku Liz Trussovou. Do zahraničí vyjela ministerská předsedkyně vůbec poprvé od nástupu do funkce. Po jednání se oba politici přesunuli na Pražský hrad, kde začíná první den setkání lídrů evropských států.

On-line přenos

Pražské summity špiček EU a partnerských zemí

  • 23:11

    On-line reportáž pro tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:29
    Česká televize

    Premiér Petr Fiala (ODS) v Událostech, komentářích uvedl, že národní řešení energetické krize nepovažuje za správná, tudy podle něj cesta nevede. Na otevřeném trhu to dle jeho názoru nemůže vést k dobrému výsledku, protože Česko nemůže konkurovat pomocí třeba sousednímu Německu. "Cestou je najít společné řešení, jak snížit ceny energie. Musíme k němu dospět," věří.

  • 22:23
    Česká televize

    "Všechny evropské země se dnes hlásí k tomu, že chtějí šetřit energiemi, že se chtějí zbavit závislosti na zdrojích energií z Ruska," řekl premiér Petr Fiala (ODS) v Událostech, komentářích. K tomu ale podle něj musí vést konkrétní opatření, třeba nalezení nových energetických zdrojů.

Na bilaterální schůzce s premiérkou, která se funkce ujala před měsícem, chtěl Fiala diskutovat hlavně o válce na Ukrajině, diplomatické spolupráci obou zemí a kooperaci Velké Británie s EU.

Po jednání s Trussovou přivítal český premiér světové politiky na Prvním nádvoří Pražského hradu. Poté politici zamířili do Španělského sálu, kde se bude do pátku odehrávat hlavní dění dvou summitů. Ve čtvrtek se na Hradě sejdou více než čtyři desítky lídrů k prvnímu jednání Evropského politického společenství. V pátek pak na tuto schůzku naváže neformální summit sedmadvaceti zemí Evropské unie.

Premiérka Trussová rovněž promluví na Pražském hradě během zahájení summitu, a to po úvodním slovu předsedy vlády Fialy. Politici budou ve čtvrtek u kulatých stolů nejdříve řešit mír a bezpečnost a poté projednají ekonomiku, energie a klima.

Trussová dorazila do Kramářovy vily z letiště o několik minut dříve, než uváděl oficiální harmonogram. Premiér Fiala jí v zahradě předal na uvítanou kytici. Ihned po příchodu politička komentovala výhled na Prahu, který pak s Fialou obdivovala i z balkonu vily. Na místě byl i britský velvyslanec v Praze Nicholas Archer.

Po jednání dorazila mezi prvními lídry na zasedání na Pražském hradě. Na rozdíl od jiných politiků Trussová při příchodu na hrad nemluvila s novináři. 

Reportérka ČT Zuzana Smiešková ve vysílání upozornila na komentáře deníku Die Welt, které píší o tom, že setkání Fialy s Trussovou před začátkem summitu mohou evropské země vnímat jako náznak přiblížení Velké Británie k Evropské unii po brexitu. Naposledy Trussová navštívila Česko letos v květnu ještě jako ministryně zahraničí.

Účast na pražském setkání, které se v tomto diplomatickém formátu koná vůbec poprvé, potvrdila premiérka až minulý týden. Také někteří britští komentátoři vidí účast britské delegace jako potenciální zlomový moment pro vztahy Británie s Evropskou unií po odchodu ostrovní země z Unie.