Volební místnosti se uzavřely. Lidé budou moci o složení Senátu hlasovat ještě v sobotu

Události: Voliči rozhodují o 24 nových senátorech (zdroj: ČT24)

Ve čtyřiadvaceti volebních obvodech v pátek začalo druhé kolo senátních voleb. O svých zástupcích v horní komoře mohli lidé v pátek rozhodovat do deseti večer, znovu budou volební místnosti přístupné v sobotu mezi osmou hodinou ráno a druhou odpolední. Senátní finále provází nízký zájem oprávněných voličů.

On-line přenos
Druhé kolo senátních voleb
22:56

Vážení čtenáři, volební on-line končí. Děkujeme za pozornost.

19:31

Za pozitivní výzvu pro příští volby označil předseda SPD Tomio Okamura, že se hnutí podařilo poprvé dostat kandidáta do druhého kola senátních voleb. Sdělil, že s výsledkem v uplynulých komunálních a senátních volbách je spokojený.

19:29

Senátní volby budou znamenat propad příjmů z každoročních státních příspěvků za mandáty zejména pro STAN a ČSSD. Nejvíce si polepší pokladna ODS. Strany a hnutí dostávají podle příslušného zákona od státu ročně 900 tisíc korun za zákonodárce. Příspěvky plynou seskupením, která úspěšné kandidáty navrhla. Případné politické přestupy senátorů nemají na směřování peněz vliv.

Ve druhém kole senátních voleb přišla do pátečního večera hlasovat v průměru asi desetina oprávněných voličů. Je to přibližně stejně jako v první den volebního finále v předchozích hlasováních. Mezi jednotlivými obvody jsou však výrazné rozdíly. Vyplývá to z informací od volebních komisařů a obecních úřadů. 

Zájem ovlivnit složení horní komory byl zatím nižší než před týdnem. Vyšší účast je pouze na Jihlavsku, kde proti sobě stojí nynější předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a Jana Nagyová (za ANO), která je s šéfem ANO Andrejem Babišem obžalovaná v kauze dotace na stavbu Čapího hnízda.

První volební kolo, které se konalo koncem minulého týdne souběžně s obecními volbami, dopadlo nejlépe pro kandidáty ANO. Ladislav Václavec (ANO) byl znovu zvolen na Bruntálsku už v prvním kole a sedmnáct kandidátů opozičního hnutí se probojovalo do finále, z nichž ovšem jen šest úvodní rozstřel vyhrálo. ANO obhajuje vítězství ve třech senátních obvodech v předchozích volbách v roce 2016, mohlo by tedy výrazně posílit.

ODS má jen devět finalistů, obhajuje čtyři mandáty a v sedmi obvodech se utká se zástupci ANO. Zřejmě nejsledovanějším bude duel předsedy horní komory s Nagyovou. TOP 09, která obhajuje jedno křeslo, má šanci přidat dva mandáty. Už v prvním kole byl znovuzvolen místopředseda Senátu Jiří Růžička (navržen TOP 09), který je ovšem v klubu Starostů.

Klub Starostů přišel už v prvním kole o tři ze šesti členů, kteří mandát obhajovali. Tři kandidáty včetně Aleny Dernerové (SD-SN) má stále ve hře. KDU-ČSL už v prvním kole uhájila mandát na Orlickoústecku, kde Petra Šilara vystřídá Petr Fiala, a má šanci obhájit i zbývajících šest křesel. Jen tři lidovci ale postoupili do finále z prvního místa. ČSSD má šanci zopakovat alespoň jedno ze dvou vítězství z voleb v roce 2016. Pirátští kandidáti se letos do finále neprobojovali, na rozdíl od adeptky SPD Evy Chromcové, což je pro toto hnutí historický úspěch.

Vyhlídky pro Senát

Bez ohledu na výsledek letošních voleb je jisté, že současná vládní koalice si v horní komoře udrží většinu.

Klub ODS a TOP 09 s minimálně 22 jistými senátory zůstane i po volbách nejpočetnější frakcí s právem opět nominovat předsedu horní komory. Klub Starostů a nezávislých má v současné podobě jistých 19 členů, lidovci šest, klub Pirátů a hnutí Senátor 21 pět. Z frakce ProRegion, kterou tvoří ANO a ČSSD, by bez posil zůstali čtyři senátoři, bez klubové příslušnosti by zatím zůstal jen Pavel Fischer (nezávislí).

V pátek mohli lidé volit do 22:00 hodin. V sobotu budou místnosti otevřené od 08:00 do 14:00. Hlasovací lístky lidé dostanou až ve volebních místnostech, do nichž si stejně jako před týdnem musí vzít průkaz totožnosti. Výsledky voleb by měly být zveřejněny během sobotního odpoledne na volebním webu českých statistiků a hlasování pozorně sleduje i ČT24.