Ve druhém kole se v Blansku střetnou Vítková a Žirovnický

Senátní duel: obvod č.49 – Blansko (zdroj: ČT24)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Blansko postoupili senátorka Jaromíra Vítková (KDU-ČSL) a Antonín Žirovnický (za ANO). Vítková obdržela 30,79 procenta hlasů, Žirovnický získal 17,93 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 47,57 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a sobotu 1. října. Debaty ve vysílání ČT se ze zdravotních důvodů nemohl Antonín Žirovnický zúčastnit, na otázky proto odpovídala pouze Jaromíra Vítková.

Vítková je senátorkou od roku 2016, zvolena byla tehdy jako členka strany za KDU-ČSL, kdy ve druhém kole získala 61,06 procenta hlasů. Druhý skončil Jan Machač (za ODS).

Letos kandidovala za koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Od roku 1998 je zastupitelkou Boskovic, v letech 2002–⁠2016 byla místostarostkou města. V letech 2012–⁠2020 byla zastupitelkou Jihomoravského kraje. V Senátu působí jako místopředsedkyně výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, je také členkou Podvýboru pro sport a Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova.

V letech 2010 a 2013 se neúspěšně pokoušela dostat za KDU-ČSL v Jihomoravském kraji do sněmovny. Letos kandidovala z 23. místa i v komunálních volbách za subjekt Spolu Boskovice. Do lidové strany vstoupila v roce 1990. 

Žirovnický je majitelem firmy Konsorsicum T+N z Blanska, která prodává především dětskou obuv, ale také dámskou a pánskou obuv, funguje od roku 1994. Má velkoobchod a tři firemní prodejny a také kooperuje s výrobci. Má přes stovku odběratelů v České republice i v některých státech Evropské unie. Je členem a viceprezidentem České obuvnické a kožedělné asociace.