TÉMA

PROREGION

Analýza: Senát opouští další známá jména, úspěch slavili nováčci

Horní komora parlamentu se po letošních volbách, kdy voliči rozhodovali o třetině křesel, personálně promění. Z oné třetiny 27 senátorů jich pět svůj mandát neobhajovalo. Dalších pět jich nepostoupilo do kola druhého. A pro dalších pět skončilo druhé kolo neúspěchem. Přehled, kdo neuspěl v druhém kole, zpracoval politolog a analytik ČT Kamil Švec.
1. 10. 2022|

Volební místnosti se uzavřely. Lidé budou moci o složení Senátu hlasovat ještě v sobotu

Ve čtyřiadvaceti volebních obvodech v pátek začalo druhé kolo senátních voleb. O svých zástupcích v horní komoře mohli lidé v pátek rozhodovat do deseti večer, znovu budou volební místnosti přístupné v sobotu mezi osmou hodinou ráno a druhou odpolední. Senátní finále provází nízký zájem oprávněných voličů.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 22:12|

Senát projedná novelu pandemického zákona. Ta by mohla skončit i u Ústavního soudu

Senátoři začali studovat podobu novely pandemického zákona, která má řídit většinu protiepidemických opatření. Předloha by také posílila pravomoci úřadů, například při regulaci obchodů nebo restaurací, bude-li to kvůli infekci potřeba. Horní komora bude o normě hlasovat ve čtvrtek. Původní podobu senátoři kritizovali, poslanci ji tento týden pozměnili.
5. 2. 2022|

Rusko a Čína jsou bezpečnostní hrozbou, k Dukovanům je nezvěte, vyzval vládu Senát

Vláda by neměla do tendru na dostavbu Dukovan zvát uchazeče z Číny a Ruska, míní Senát. Podle zákonodárců jsou tyto země bezpečnostní hrozbou. Horní komora schválila náhrady zdravotnickým zařízením od pojišťoven za výpadky příjmů. Umožnila také, aby pojišťovny mohly posílit objem peněz na samotestování ve firmách.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 18:09|

Senátoři odmítli novelu krizového zákona, která zavádí pokuty pro firmy porušující vládní opatření

Senát ve čtvrtek zamítl novelu krizového zákona, která má zavést až třímilionové sankce pro firmy za porušení protikoronavirových opatření vlády. Horní komora odmítla v prosinci tuto předlohu projednávat ve zrychleném řízení. K důvodům patřil nesouhlas senátorů s vládním záměrem pokutovat živnostníky, kteří se potýkají s dopady vládních protiepidemických opatření. Senátoři také přijali návrh, podle kterého by měla ministerstva po společnostech v holdingu Agrofert požadovat s ohledem na audit Evropské komise neoprávněně vyplacené dotace.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 15:02|

Senát upravil daňový balíček a vrátil ho sněmovně. Sleva na poplatníka má vzrůst méně a navíc postupně

Senát ve čtvrtek upravil daňový balíček, který dostal k posouzení ze sněmovny. Sleva na poplatníka by se měla zvyšovat v následujících dvou letech, vždy o tři tisíce korun. Celkově ale méně, než odhlasovali poslanci. Obce a kraje mají dostat kompenzace ve výši 80 procent za budoucí výpadky příjmů. Ty souvisí s chystaným zrušením superhrubé mzdy a snížením daně z příjmů fyzických osob, kde mají být sazby 15 a 23 procent, počítáno z hrubé mzdy. Upravený balíček se tak vrací do sněmovny, která ho bude znovu posuzovat.
10. 12. 2020Aktualizováno10. 12. 2020, 19:55|