V Senátu za Český Krumlov usedne Jirsa, nebo Lorenc

Do druhého kola v senátním obvodu Český Krumlov postupují obhajující senátor Tomáš Jirsa (ODS) a Miroslav Lorenc (ANO). Jirsa získal v prvním kole 36,53 procenta hlasů, Lorenc 17,46 procenta. Hlasovat přišlo 42,45 procenta voličů. O tom, kdo usedne do senátorského křesla, rozhodnou voliči v pátek 30. září a v sobotu 1. října.

Tomáš Jirsa je v horní komoře parlamentu od roku 2004. Nyní působí jako místopředseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Starostou města Hluboká nad Vltavou je už od roku 1994. Angažoval se také v Kongresu místních a regionálních samospráv Rady Evropy nebo Svazu měst a obcí České republiky. 

Senátorský mandát Jirsa obhajuje už poněkolikáté. V roce 2016 zvítězil v Českém Krumlově se ziskem 59,74 procenta hlasů. Druhý tehdy skončil Jindřich Florián (ČSSD). 

Miroslav Lorenc působí jako místostarosta Prachatic. Do vedení jihočeského města byl zvolen v roce 2018. Do letošních voleb ho jako kandidáta bez politické příslušnosti nominovalo hnutí ANO. Dodnes působí jako trenér a manažer, dříve pracoval jako vychovatel na učilišti a vedl vlastní plaveckou školu. 

Voleb se zúčastnilo přibližně 42,37 procenta voličů a o hlasy usilovalo pět kandidátů. Druhé kolo senátních voleb se bude konat 30. září a 1. října 2022.