Kutnohorským senátorem se stal Bohuslav Procházka

Senátní volby v obvodu Kutná Hora vyhrál Bohuslav Procházka (KDU-ČSL), získal 50,62 procenta hlasů. Druhý Jaromír Strnad (ČSSD+ANO) obdržel 49,37 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 18,69 procenta voličů, v prvním kole před týdnem hlasovalo 44,04 procenta.

„Mám velikou radost, takový výsledek jsem původně vůbec nečekal. Lidé určitě slyšeli na dvě velká témata, která byla základem mé volební kampaně, a to nedostatek dětských lékařů a problém dětské obezity,“ řekl Procházka, který pracuje jako dětský lékař se specializací na dětskou kardiologii.

Strnad končí na postu senátora po 12 letech. „Bylo to velmi těsné, ale život jde dál, vyhráli jsme komunální volby, budu usilovat o návrat na post starosty Čáslavi,“ řekl. Tam působil v letech 2010 až 2018. 

V prvním kole Procházka skončil s 20,38 procenta hlasů druhý za Strnadem, který měl 31,57 procenta hlasů. V obvodu Kutná Hora usilovalo letos o senátorský post sedm kandidátů.

V roce 2016 zvítězil v Kutné Hoře Jaromír Strnad (ČSSD). Ve 2. kole získal 54,79 procenta hlasů. Druhý skončil Ivo Šanc (za STAN). Voleb se zúčastnilo šest kandidátů.