Závěsy, sušák nebo odmražení lednice pomohou snížit spotřebu, a tak i ušetřit v době drahých energií

UDÁLOSTI: Tisíce korun ročně mohou domácnosti ušetřit i jednoduchými změnami chování (zdroj: ČT24)

Domácnosti v Česku se snaží šetřit s elektřinou či plynem, ale ne každý ví, kam by měl při snaze minimalizovat spotřebu obrátit pozornost. Tisíce korun mohou ušetřit jednoduché změny chování nebo vcelku levné nákupy úspornějších alternativ spotřebičů.

V létě se v souvislosti s plánem opatření pro případ nedostatku energií pro výrobu tepla rozpoutala debata o vhodné teplotě v domácnosti. V Česku si lidé v průměru topí na 22 stupňů Celsia a z debaty vyplynulo, že zdaleka ne každý je připraven topení ztlumit.

Ovšem při vhodném vybavení bytu lze vysokou teplotu udržet i tehdy, když se topí méně.  Podle specialistky na udržitelnost Evy Zapletalové udrží teplo v domácnosti například závěsy nebo koberce s vysokým vlasem. Vlněný koberec pomůže ušetřit až 13 procent nákladů na vytápění.

Náročnější než pořízení závěsů, ale přesto k úvaze by mohlo být pořízení nových kuchyňských spotřebičů. „Je spočítáno, že nová lednička oproti té před deseti lety má o tisíc korun menší náklady za rok na elektřinu,“ upozornil mluvčí PRE Petr Holubec. Úsporám ovšem napomáhá už jen řádná péče o spotřebiče, například odmrazení lednice. „Každý milimetr námrazy přináší vyšší spotřebu elektřiny zhruba o deset procent,“ zdůraznil Holubec.

Snížit potřebu elektřiny – a tedy i náklady – lze například také pořízením indukční plotny místo litinové nebo sklokeramické. Podle údajů IKEA a PRE je spotřeba potřebná k uvaření litru vody u litinové desky (180 watthodin) téměř o tři čtvrtiny vyšší než u indukční (105 watthodin). Finančně činí rozdíl přes 300 korun za rok, oproti sklokeramické je indukce více než o sto korun za rok levnější. 

Spotřeba na 1 litr vody a cena za rok podle typu plotny
Zdroj: ČT24

Kromě lednice a sporáku vysává hodně elektřiny – a tedy i peněz – také pračka a sušička. „Jeden cyklus praní může vycházet na něco mezi 50 a 100 korunami, protože je to 2000 wattů,“ poukázal mluvčí PRE s tím, že u sušičky je to podobné. Zatímco u praní je rada těžká, a pokud se nechtějí domácnosti vrátit k valchám, musí s těmito náklady počítat, sušičku lze nahradit podstatně snáze sušákem.