Přípravy voleb vrcholí. Hlasovací lístky dorazily z tiskáren na radnice

Události: Příprava voleb je v plném proudu (zdroj: ČT24)

V obcích po celém Česku v těchto dnech naposledy zasedají dosavadní zastupitelé. Už za dva týdny si budou lidé vybírat nové složení radnic a ve třetině republiky také zástupce do Senátu. Přípravy na hlasování se přesunuly na radnice, které už dostaly vytištěné hlasovací lístky kandidujících subjektů.

K voličům mají hlasovací lístky dorazit do 20. září. Budou si je moci vzít ale i přímo ve volební místnosti. Z tiskárny do distribuce letos zamíří skoro 13 milionů hlasovacích lístků. V některých obcích na ně ale stále čekají. 

„Je to dost na poslední chvíli, protože tím, že si distribuci zajišťujeme sami, potřebujeme hlasovací lístky nakompletovat do obálek pro roznášku voličům,“ stěžuje si úřednice z obce Krmelín Hana Plačková. 

V Pardubicích zase ještě hledají členy do komisí. Potřebují obsadit skoro třicet míst. Magistrát proto teď vybírá mezi svými úředníky. Dostanou od města odměnu navíc. Ta od státu je pro řadového člena komise 1800 korun. 

Komisaři teď procházejí školením, a to hlavně kvůli sčítání hlasů. Lístky mají různé formáty a jsou i oboustranné. 

K volbám nemohou nemocní s covidem

Vybírat obecní zastupitele můžou všichni občané starší osmnácti let, dosáhnout plnoletosti musí nejpozději v druhý den voleb.

„Volit v komunálních volbách můžou jednak občané České republiky a dále také občané Evropské unie, pokud mají v příslušné obci trvalý nebo hlášený přechodný pobyt,“ upřesňuje náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy a státní správy Petr Vokáč.

Voličské průkazy se pro obecní volby nevydávají. Ale pro senátní, které se konají ve třetině Česka, už ano. Zažádat lidé mohou písemně i osobně.

K volbám letos nemohou přijít ti, kterým hygiena nařídí zůstat v izolaci doma kvůli covidu. „Platí překážka volebního práva ve volebním zákoně, která říká, že volební právo nemůže uplatit ten, kdo je omezen na svobodě z důvodů ochrany veřejného zdraví,“ dodává k tomu Vokáč.

Volby se uskuteční v pátek 23. září od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 24. září od 8:00 do 14:00 hodin. Druhé kolo senátních voleb se pak bude konat 30. září a 1. října.