TÉMA

Volby do Senátu Parlamentu České republiky

V druhém kole senátních voleb uspěla koalice SPOLU, k urnám přišla necelá pětina voličů

Senátní volby letos vyhrála ODS před KDU-ČSL a ANO. Občanští demokraté získali osm mandátů z 27, přičemž na Jihlavsku opět zvítězil předseda Senátu Miloš Vystrčil. KDU-ČSL obhájila všech sedm mandátů, ANO získalo tři senátory a bude jich mít celkem pět. Může tak založit vlastní stranický klub v horní komoře.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 20:54|

Silnou zbraní Senátu je odbornost. Senátoři mohou lidem pomoci svým vlivem, míní Růžička

„Lidé volí senátora proto, že mu důvěřují, je známý svou odborností,“ myslí si první místopředseda horní komory Jiří Růžička (za TOP 09), který byl v letošních senátních volbách jedním ze tří kandidátů zvolených už v prvních kole. O horní komoře si podle něj lidé chtějí povídat málo, více je trápí problémy, které jsou jim blízké. A senátoři jim s nimi mohou pomoci díky svému vlivu, řekl Jiří Růžička v pořadu Interview ČT24.
28. 9. 2022|

Politolog: Propad vládních stran byl menší, Čapí hnízdo voliče ANO nezajímá

Podle politologa Daniela Kroupy z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem nebyl v komunálních a senátních volbách propad vládních stran tak velký, jak se čekalo. Nejvíce z určitého hlediska posílilo hnutí SPD, to ale bude mít problém zasahovat přímo do vlády, míní Kroupa. Kauza Čapí hnízdo podle něj voliče ANO nezajímá, kauza Dozimetr ale hnutí STAN poškodila.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 17:18|

Češi volili do obecních zastupitelstev, vybírali i třetinu senátorů

Voliči v Česku v sobotu rozhodovali o tom, kdo bude v příštích letech určovat chod jejich měst či vesnic. Výjimkou bylo jedenáct obcí, kde se nepodařilo sestavit kandidátky. Na třetině území republiky pak obyvatelé rovněž předurčili, kdo se stane jejich senátorem. V prvním kole senátních voleb lidé zpravidla vyberou finalisty, kteří se o senátorské křeslo utkají příští týden. Výjimkou bylo Orlickoústecko, kde voliči vybírali senátora jen ze dvou kandidátů. Spolu s volbami se ve čtrnácti obcích konala místní referenda. ČT24 nabízí od 10 hodin speciální vysílání Volební centrum. Ve 13:30 začalo Volební studio.
24. 9. 2022Aktualizováno24. 9. 2022, 10:14|

Zavřely se volební místnosti, hlasovat bude možné ještě v sobotu

V pátek v deset hodin večer se zavřely volební místnosti, voliči budou moct o složení obecních zastupitelstev a třetiny Senátu rozhodovat ještě v sobotu od osmi ráno do dvou odpoledne. Komunální volby běží ve většině obcí, nikoli však ve všech, na několika místech se nepodařilo sestavit kandidátní listiny. Do pátečního večera (20:00) přišla k urnám asi čtvrtina oprávněných voličů, ve srovnání s volbami před čtyřmi lety je zájem o hlasování podobný či mírně nižší.
23. 9. 2022Aktualizováno23. 9. 2022, 22:00|

Volby 2022: Kdo, kdy a kde může volit? Co dělat, když nebudu moct do volební místnosti?

Českou republiku v pátek a v sobotu čekají volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu. Pokud se voliči nemohou dostavit do volební místnosti, stejně jako u jiných voleb si budou moci zažádat o přenosnou volební urnu. Voličský průkaz ale v komunálních volbách vyřídit nelze. Ten bude možné využít jen pro hlasování o kandidátech do Senátu. Ze zahraničí letos nepůjde volit vůbec, stejně jako se nepočítá s covidovými drive-in volebními místnostmi.
20. 9. 2022|

V pátek je poslední možnost písemně požádat o voličský průkaz pro senátní volby

Lidé mají v pátek poslední možnost písemně požádat o voličský průkaz pro nadcházející senátní volby. Využít toho budou moci především Češi s trvalým bydlištěm v cizině. Na rozdíl od sněmovních a prezidentských voleb nebudou moci vybírat senátory na zastupitelských úřadech, museli by se kvůli tomu vrátit do Česka.
16. 9. 2022|

Přípravy voleb vrcholí. Hlasovací lístky dorazily z tiskáren na radnice

V obcích po celém Česku v těchto dnech naposledy zasedají dosavadní zastupitelé. Už za dva týdny si budou lidé vybírat nové složení radnic a ve třetině republiky také zástupce do Senátu. Přípravy na hlasování se přesunuly na radnice, které už dostaly vytištěné hlasovací lístky kandidujících subjektů.
10. 9. 2022|

Přehledně: Kdy, kde a jak hlasovat v komunálních a senátních volbách

Ve dnech 23. a 24. září 2022 se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu. Případné druhé kolo do horní komory pak o týden později. Web ČT24 přináší všechny informace, které potřebujete k úspěšnému odevzdání svého hlasu.
26. 8. 2022|