Ministerstvo spustilo kalkulačku příspěvku na energie

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spustilo webovou kalkulačku, kde si domácnosti mohou spočítat orientační výši vládního příspěvku na energie. Ministerstvo společně s kalkulačkou spustilo i nový web, kde lidé najdou podrobnosti k takzvanému úspornému tarifu či tipy, jak mohou sami ušetřit energie. Resort o tom v pondělí informoval v tiskové zprávě.

„V kalkulačce stačí vybrat distribuční sazbu elektřiny, zadat spotřebu elektřiny nebo plynu podle posledního vyúčtování a způsob vytápění,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Kalkulačka ukáže orientační výši příspěvku na rok 2022 i 2023, a také částku za odpuštěné poplatky za obnovitelné zdroje energie v příslušných měsících. 

Takzvaný úsporný tarif určený pro domácnosti schválila vláda ve středu. Průměrná výše podpory s energiemi bude celkem zhruba 15 tisíc korun, letos z toho dostanou domácnosti zhruba čtyři tisíce korun.

Celková výše pomoci kombinuje příspěvek skrze úsporný tarif a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energií, který činí 599 korun za každou megawatthodinu elektřiny. Odpouštění poplatku za obnovitelné zdroje se týká domácností i firem či organizací.

V říjnu obdrží všechny domácnosti, které mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny, pomoc v podobě příspěvku z úsporného tarifu ve výši dva tisíce nebo 3500 korun podle tarifu. Další pomocí, kterou domácnosti od státu obdrží, je odpuštění poplatků za podporované zdroje energie. Druhou část pomoci z úsporného tarifu dostanou domácnosti na začátku příštího roku.

Letos se bude příspěvek na energie vyplácet přes smlouvu na elektřinu. V příštím roce již přes jednotlivé komodity, tedy přes elektřinu, plyn a teplo. Síkela již dříve uvedl, že celková výše podpory s energiemi na nadcházející topnou sezonu dosáhne u domácností s nízkou spotřebou zhruba 11 tisíc korun, u domácností se střední spotřebou zhruba 14 tisíc až 15 tisíc korun, domácnosti s nejvyšší spotřebou dosáhnou až na zhruba 18 tisíc korun.