V polovině srpna začne kampaň na podporu očkování druhou posilovací dávkou

První část kampaně na podporu očkování proti covidu-19 začne 15. srpna. Původně ministerstvo zdravotnictví plánovalo kampaň odstartovat se začátkem srpna, rozhodlo se ale začátek spojit se spuštěním centrálního rezervačního systému pro očkování v polovině měsíce, řekl mluvčí resortu Ondřej Jakob. Podle něj se kampaň zaměří nejen na podporu vakcinace proti covidu, ale i očkování obecně.

Vizuální návrh kampaně pro ministerstvo připravuje agentura McCann-Erickson Prague. Vytvoří vizuály pro očkovací centra, návrhy inzerátů či televizních a rozhlasových spotů. Ministerstvo si od agentury vyžádalo také návrh komunikace v ukrajinském jazyce nebo materiály pro ordinace lékařů. Podle Jakoba se kampaň zaměří i na podporu očkování obecně s důrazem na prevenci.

První část kampaně, která se objeví především na sociálních sítích, začne 15. srpna. „Tento termín zahájení kampaně je zvolen s přihlédnutím k tomu, že bude spuštěn centrální rezervační systém očkování a také že v období konce prázdnin je nutné pozvat zranitelné skupiny populace k přeočkování další dávkou,“ uvedl Jakob. K tomuto datu ministerstvo představí nové grafiky, které se budou využívat například v očkovacích centrech.

Dosud zdravotníci aplikovali druhou posilovací dávku většinou na počkání

Přeočkovat se druhou posilovací dávkou mohou dospělí lidé v Česku už od 18. července. Do tohoto víkendu si pro ni přišlo přes 42 tisíc lidí. Zájemci ji mohou získat zpravidla bez objednání, registrační systém s objednáním začne znovu fungovat od 15. srpna.

„Druhá část kampaně, která proběhne ve veřejných sdělovacích prostředcích, bude spuštěna v průběhu září, před očekávanou další podzimní vlnou covidu-19,“ dodal mluvčí. Dosud totiž nebyly dokončeny veřejné zakázky na výrobu kampaně a na nákup mediálního prostoru. Ministerstvo očekává, že se na podzim nechají přeočkovat dva až tři miliony lidí.

Plně naočkováno bylo v Česku proti covidu téměř 6,89 milionu lidí, z nich bezmála 4,27 milionu dostalo první posilující dávku vakcíny.

Nákaz covidem-19 přibývá

Nynější letní vlna epidemie covidu v Česku už několik týdnů roste, tempo přibývání nově potvrzených případů ale zpomalilo. Tento týden laboratoře zaznamenaly v pracovní dny zhruba mezi 2500 a 3800 novými případy denně. V nemocnicích bylo s covidem přes tisíc lidí, asi čtyři desítky z nich ve vážném stavu.

S růstem počtu nově potvrzených případů covidu v poslední době v Česku přibývá také lidí, kteří s nákazou zemřeli. V červenci je dosud obětí 146. To je více než za červen a květen dohromady. Nárůst začal hlavně od minulého víkendu, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

Za posledních osm dní zemřelo s koronavirem 78 lidí, tedy v průměru téměř deset za den. Až do minulé soboty přitom platilo, že více než deset nakažených lidí za jeden den zemřelo v Česku naposledy 5. května. Na tuto sobotu připadá zatím pouze jedno úmrtí, údaje z posledních dní ale většinou při dalších aktualizacích rostou. Zvyšovat se tak zřejmě bude i počet úmrtí s covidem-19 za celý červenec.

Stále jsou ale počty obětí výrazně nižší než v některých předchozích vlnách nákazy. Například loni v březnu umíralo s covidem i více než dvě stě lidí denně.