Co dělat, když člověk chytí covid? Spousta pravidel z minulých vln už neplatí

Nemoc covid-19 nikam nezmizela, v Česku se vyskytuje pořád a po jarní pauze v tuzemsku sílí nová vlna, tentokrát způsobená hlavně extrémně nakažlivými variantami BA.4 a BA.5. Protože už se většina obyvatelstva ale s nemocí setkala a má protilátky, platí nyní odlišná pravidla než v předchozích letech.

Příznaky covidu-19 jsou v podstatě stále stejné a většinou jsou hodně podobné jiným respiračním nemocem: teplota nad 37,3 stupně, suchý kašel, rýma, škrábání v krku, ale také dušnost, únava nebo noční pocení – u omikronových subvariant už méně často dříve typická ztráta čichu a chuti.

Pokud člověk tyto příznaky nebo jiné, které pokládá za covid, pocítí, měl by vyhledat co nejrychleji lékaře, a to i v případě, že nepatří do ohrožené skupiny. I se slabými příznaky totiž může virus přenést na někoho, kdo má oslabenou imunitu, a způsobit mu vážné potíže. Podle posledních poznatků je BA.5 podobně infekční jako doposud nejnakažlivější známá viróza, tedy spalničky.

Jako ideální se doporučuje ještě před kontaktováním lékaře provést si antigenní test dostupný běžně v lékárně.

Respirátory

V současné době nejsou v České republice respirátory povinné, jsou ale doporučené, a to ministerstvem zdravotnictví zejména v hromadné dopravě a v nemocnicích.

I vedení řady nemocnic napříč republikou doporučuje návštěvníkům, aby kvůli nemoci covid-19 nosili respirátory nebo roušky a dodržovali i další hygienická opatření, jako je například dezinfekce rukou. Na některých odděleních nemocnic je zakrytí nosu a úst už povinné. U lékařů se pak lidé mohou setkat s žádostí, aby si osoby s respiračními příznaky nasadily roušku.

Kontaktování lékaře

Praktického lékaře je ideální kontaktovat primárně telefonicky, e-mailem nebo elektronickou aplikací – pokud přijde nakažená osoba do plné čekárny, může jiným lidem způsobit nechtěné zdravotní problémy. Osobní návštěva ani není v řadě případů nutná.

Lékaři přitom prosí o trpělivost. Praktici musí denně řešit spousty telefonátů a je spíše pravidlem, že se člověk nedovolá napoprvé. Není-li praktický lékař k dispozici, například kvůli dovoleným, doporučuje se spojit s jiným praktickým lékařem nebo kontaktovat pohotovost.

Pokud lékař posoudí, že by měl pacienta vidět osobně, dojde na klasické vyšetření a test – buď kvalitní antigenní, nebo ještě lépe rovnou PCR. Zatím v minulých vlnách pandemie hráli hlavní roli hygienici, v současné době jsou to obvodní lékaři. S hygienickými stanicemi už tedy není vůbec nutné komunikovat.

Společnost všeobecného lékařství doporučuje, že v případě zcela lehkých příznaků onemocnění, se kterými by člověk ani lékaře jinak nevyhledával, je možné využít otestování v odběrovém centru – pro úhradu ze zdravotního pojištění je ale nutné mít lékařem vystavenou elektronickou žádanku. Seznam odběrových míst je dostupný na webu ministerstva zdravotnictví.

Má-li osoba s příznaky podezření, že by mohlo jít o covid, může si také rychle zakoupit některý z mnoha druhů antigenních testů, jež se volně prodávají v lékárnách – tyto ale neslouží k vystavení certifikátu o prodělání onemocnění, k případnému předpisu účinných (a drahých) speciálních antivirotických léků ani k vystavení pracovní neschopnosti.

Opatrnost u zranitelných

Vše výše popsané platí dvojnásob u těch, kdo patří mezi některou ze zranitelných skupin, tedy zejména seniory, ale třeba také pro ty, kdo se léčí s nějakou dlouhodobou nebo imunitní poruchou. Ti by měli kontaktovat lékaře urychleně, protože se u nich dá zvažovat nasazení přípravků, které zamezí spuštění závažnějších příznaků a tedy zhoršení nemoci.

V současné době se u těch nejohroženějších skupin předepisují monoklonální protilátky Evusheld, zejména těm, kdo se ze zdravotních důvodů nemohli nechat očkovat, anebo se dá očekávat, že u nich vakcína nebude moc dobře fungovat.

Izolace

V případě pozitivního výsledku testu na covid-19 je lékařem nařízena izolace v délce trvání minimálně sedmi dnů ode dne provedení testu. Den provedení testu je den nula. Pro její ukončení je zároveň nutné, aby byl člověk alespoň dva dny bez klinických příznaků onemocnění. Izolace je ukončována bez kontrolního testu, o ukončení rozhoduje lékař.

Během izolace se doporučuje zůstat doma nebo v určeném prostoru, optimálně ve vyhrazené a přiměřeně větrané místnosti, pokud možno s vlastním sociálním zařízením. Není-li možné tuto izolaci dodržet, je nutné ve společných prostorách používat roušku/respirátor a důsledně dezinfikovat společné prostory v domácnosti. Nakažený člověk by měl koupelnu používat vždy jako poslední, také by měl mít vlastní ručníky, nádobí, ložní prádlo a jiné sdílené domácí potřeby.

Je důležité vyhnout se jakýmkoliv kontaktům – lékaři doporučují využívat distančních forem komunikace s lidmi, objednávání potravin a podobně. Pokud dojde k akutnímu a dramatickému zhoršení zdravotního stavu, je nutné volat záchrannou službu (155).

Od února už v Česku neplatí žádná pravidla ohledně karantény – tedy opatření pro zdravé lidi bez příznaků, kteří byli v kontaktu s někým nakaženým nebo nemocným. Všechna nařízení o karanténě byla kompletně zrušená.

„Přesto zejména osobám v úzkém kontaktu (například společné domácnosti) s nemocným s covid-19 doporučujeme oddělení a v případě i jen mírných příznaků infekce provedení testu, zvláště patříte-li mezi rizikové stran těžkého průběhu covidu. Pro rychlou orientaci lze doporučit certifikovaný antigenní test koupený v lékárně. Osobám, které byly v úzkém kontaktu s covidpozitivní osobou v předchozích sedmi dnech, doporučujeme vyhnout se účasti na společenských akcích a zejména kontaktu s rizikovými pacienty a seniory,“ radí Česká lékařská společnost.

Domácí léčba

U většiny případů, zejména u očkovaných, je průběh covidu natolik mírný, že není zapotřebí hospitalizace. Přesto mohou být příznaky nepříjemné natolik, že se vyplatí zmírňovat je pomocí domácí léčby. Na horečku se doporučují léky s účinnou látkou paracetamol nebo ibuprofen, při vysoké neklesající teplotě je možné i chlazení pomocí obkladů, zábalů nebo studené sprchy.

Na suchý kašel se doma dají využít antitusika, na vlhký kašel zase expektorancia. Je také možné užívat přírodní přípravky, například sirup z cibule a cukru, průduškový čaj anebo jitrocelový sirup.

Covid a pracovní neschopnost

Pracovní neschopnost vystavuje i ukončuje ošetřující lékař elektronicky. Každý lékař je ze zákona povinnen pracovní neschopnost vystavit a neměl by tuto odpovědnost delegovat na praktického lékaře. Existují pouze dvě výjimky: nevystavuje ji zdravotnická záchranná služba a lékařská služba první pomoci.

Je možné ji vystavit maximálně tři dny zpětně, nikoliv dopředu. Ke správnému vystavení je nutné sdělit IČO zaměstnavatele, pracovní pozici, místo pobytu nemocného a datum, od kdy neschopnost potřebujete. Pro ukončení pracovní neschopnosti je potřeba kontaktovat ošetřujícího lékaře.