Začalo očkování čtvrtou dávkou proti covidu-19, registrace zatím není nutná

Události: Očkování čtvrtou dávkou začalo (zdroj: ČT24)

Od pondělí se lze nechat naočkovat čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu-19. K dispozici bude v ordinacích praktických lékařů a v nemocnicích, a to bez předchozí registrace. Zájemci by si ale měli dostupnost látky v jimi vybraném místě předem raději ověřit, hlavně v případě praktiků. Očkovat se bude vakcínami od firem Pfizer/BioNTech nebo Moderna.

K dalšímu očkování se mohou přihlásit všichni lidé nad osmnáct let, kteří mají nejméně čtyři měsíce od poslední dávky. K vakcinaci stačí přijít jen s občankou a kartičkou pojištěnce. Rezervační systém bude spuštěn až od poloviny srpna, do té doby doporučuje ministerstvo zdravotnictví očkování pro rizikové skupiny, občany nad 60 let a poté pro osoby bez zdravotních potíží.

„Chci, aby měli k očkování přístup všichni, kteří o něj mají zájem. Především pak silně doporučuji druhou posilovací dávku osobám starším 60 let a rizikovým osobám. Očkování je dobrovolné, proto děkuji všem, kteří jsou zodpovědní a zajdou si před podzimem na další dávku. Našim zdravotníkům, pacientům i celé společnosti to pomůže lépe zvládnout několik následujících měsíců,“ řekl minulý týden ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Roman Prymula o očkování čtvrtou dávkou (zdroj: ČT24)

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula zmínil, že se dostáváme do situace, kdy je velký počet obyvatel časově vzdálený od původního očkování a potřebuje tedy ať už první nebo druhou posilující dávku. „Je zcela namístě, aby se lidé, kteří jsou indikováni, začali očkovat, protože stihnout to v daném časovém horizontu není úplně jednoduché,“ podotkl Prymula ve vysílání ČT24.

„V současnosti je jen takové pravidlo, že očkování má následovat až po skončení klinických projevů onemocnění, není tam bezprostředně nutná nějaká lhůta. Většinou se ale předpokládá, že nějakých tři až šest měsíců je člověk po prodělaném covidu chráněn,“ vysvětluje přednosta Kliniky infekčních chorob FN Brno Petr Husa.

Podle Daniela Dražana z České vakcinologické společnosti je riziko vážného průběhu covidu závislé na několika faktorech, mezi nimiž je věk a přítomnost různých chronických onemocnění. Lidé, kteří mají onemocnění spojené s určitým stupněm poruchy imunity, by měli mít za sebou pátou dávku očkování. „Mají specifické očkovací schéma, protože víme, že jsou nejvíce ohroženi a je u nich to očkování méně účinné,“ podotýká Dražan. To jsou podle něj nejčastěji lidé s onkologickými onemocněními nebo po transplantacích.

Studio 6 – Začalo očkování druhou posilující dávkou (zdroj: ČT24)

Dále by na druhou posilující dávku měli jít lidé nad 60 let a ti, kteří například trpí cukrovkou, hypertenzí nebo mají těžkou obezitu. „Ti jsou ohroženi těžkým průběhem covidu,“ podotýká s tím, že není dobré čekat, protože covidu je ve společnosti hodně a je potřeba se chránit nyní.
Naopak mladí lidé, kteří nejsou nemocní a za sebou již mají tři dávky očkování, tak na druhou posilující dávku podle Dražana nemusejí. „Riziko toho, že by dostali vážný covid-19, je extrémně nízké,“ vysvětluje.

„Pokud vám je čtyřicet let, nemáte žádné základní zdravotní problémy, tak bych tu druhou posilující dávku rozhodně nechal až na podzim. Naopak je-li vám například osmdesát a máte více než šest měsíců od té třetí dávky, tak bych v tuto chvíli neváhal a určitě využil možnost nechat se naočkovat,“ doporučuje náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Vakcín bude dostatek, slibuje ministerstvo

Od pondělí se očkuje například v Metropolitním očkovacím centru v Praze, Fakultní nemocnici v Ostravě nebo v Brně. Postupně by se podle ministra zdravotnictví mohly otevírat i další místa, ta stávající plánují posílit kapacitu.

„Máme variabilní prostory pro očkování mezi stem až šesti sty klienty denně. Jsme schopní upravit jak počet personálu, tak počet očkovacích míst. Stejně můžeme upravovat otvírací dobu, která je zatím pětidenní,“ popisuje manažer Metropolitního očkovacího centra Stanislav Zezulka.

„Hlavní zvýšení počtu očkovacích míst chceme od 15. srpna. V září pravděpodobně otevřeme i některá očkovací centra v obchodních centrech nebo na místech, kde už byla,“ tvrdí Válek.

90' ČT: Letní covidová vlna (zdroj: ČT24)

Vakcín má být podle ministra dostatek. Objednávat se je chystají i praktičtí lékaři. „My máme vedený seznam osmdesát plus, pacienty obvoláme nebo dnes už nám volají sami a my si je objednáme na určitý termín,“ popisuje lékař Lubomír Nečas. Na další vakcinaci se chystají i domovy pro seniory.

„V tuto chvíli má Česká republika na skladě přes 6,7 milionu vakcín. Pokud je nemají v nemocnici, mohou jednoduše využít distribuční služby, tak jak jsou zvyklí, a vakcíny objednat,“ radí Pavlovic.

Respirátory doporučené v dopravě a zdravotnických zařízeních

Pravidla pro testování se zatím nemění. Lidé mohou v případě podezření na nákazu nebo po rizikovém kontaktu využít antigenní testy, které jsou dostupné v lékárnách. Pro pojišťovnou hrazený PCR test je nyní třeba žádanka od lékaře, Válek chce ale se zdravotními pojišťovnami začít jednat o proplácení PCR testů i bez ní.

Ministerstvo dále doporučuje nošení respirátorů ve zdravotnických a sociálních zařízeních, v hromadné dopravě a místech s velkou koncentrací osob. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová podle ministra doporučuje nošení roušek také ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

  • Očkování čtvrtou dávkou vakcíny proti koronaviru začalo v pondělí 18. července 2022. 
  • Čtvrtá injekce je určena pro osoby od 18 let.
  • Zájemce o další posilovací vakcínu musí být minimálně čtyři měsíce po očkování třetí dávkou. 
  • Používat se budou vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna.
  • Registrace k očkování nebude od pondělí 18. července nutná. Registrační systém spustí ministerstvo zdravotnictví od 15. srpna 2022.
  • Podle informací ministerstva zdravotnictví je v provozu 356 očkovacích míst, z nichž bez registrace je 56 a většinou jde o nemocnice. Někteří praktici upozorňují, že vakcínu je potřeba nejdřív objednat. Lidé by si tak asi měli možnost očkování v daném místě raději předem ověřit.
  • Čtvrtou dávku vakcíny odborníci doporučují zejména seniorům, chronicky nemocným a lidem po transplantacích.

Nakažlivější submutace omikronu

Za nárůstem počtu nákaz z poslední doby stojí podle informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ) ze začátku července nakažlivější submutace koronavirové varianty omikron. V pondělí SZÚ potvrdil výskyt nové subvarianty koronaviru s označením BA.2.76. Je blízká subvariantě BA.2.75, které se přezdívá Kentaur. Zřejmě před ní nechrání prodělání nemoci.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek ale ve čtvrtek řekl Radiožurnálu a ČRo Plus, že se letní vlna covidu-19 blíží ke kulminaci. Uvedl tehdy, že ji čeká za týden či deset dní.

Denní nárůsty množství nakažených rostou od přelomu května a června, kdy se ještě pohybovaly nejvýše kolem dvou až tří stovek. Například v sobotu přibylo v Česku 581 potvrzených případů, což byl zhruba o pětinu vyšší nárůst než týden předtím. O víkendu bývají počty zjištěných případů nižší.