Zemřel spisovatel a scenárista kultovních komiksů z „ábíčka“ Vlastislav Toman

Zemřel autor dobrodružných knih, novinář a scenárista komiksů Vlastislav Toman. Bylo mu 92 let. Patřil k průkopníkům českého sci-fi, je podepsán zejména pod mnoha komiksy, které vyšly v časopise ABC mladých techniků a přírodovědců, k populárním patřily zejména příběhy shrnuté později do cyklu Pod paprsky Zářícího.

Na Facebooku o úmrtí spisovatele informovalo Nakladatelství Josef Vybíral, kterému zprávu oznámila Tomanova žena, a šéfredaktor časopisu ABC Zdeněk Ležák. „Dneska ráno zemřel můj kamarád a mentor Vlastislav Toman, zakládající člen ABC, jeho šéfredaktor z let 1959 až 1991, autor legendárního Kruana. Bylo mu 92 let,“ napsal Zdeněk Ležák na Facebooku.

Vlastislav Toman se narodil 17. července 1929 v Plzni, kde vystudoval střední průmyslovou školu elektrotechnickou. Po dokončení studia po druhé světové válce nastoupil do plzeňské Škodovky.

Poprvé publikoval krátkou povídku v časopise Vpřed v roce 1948. V letech 1953 až 1956 byl kulturním redaktorem časopisu Rudá zástava a v roce 1956 pomáhal zakládat časopis ABC, působil v něm přes tři desetiletí, nejprve jako redaktor a poté jako šéfredaktor.

Od kladiva po raketu

Za Tomanova působení bylo „ábíčko“ největším časopisem pro mládež. Dosáhlo nákladu devadesáti tisíc výtisků měsíčně. S velkým zájmem se setkalo hned první číslo, vzpomínal Vlastislav Toman. Přesto prý nikoho tenkrát nenapadlo, že se bude vydávat i po pětašedesáti letech.

Časopis nabízel obsáhlé články ze světa vědy napříč různými obory a velmi názorně, pomocí takzvané obrazové školy, vysvětloval, co a jak funguje, od kladiva po raketu. „Jsem hrdý, že ABC mělo tak šikovné a nápadité lidi, že když třeba některé součástky nebyly, oni je uměli nahradit,“ oceňoval i po letech Toman.

V rozhovoru pro Studio 6 víkend v lednu 2022 prozradil, že stíhání technického pokroku přinášelo i veselé historky: „Přišel kolega, konstruktér a elektrotechnik, a dával mi krabičku s nějakými prášky. Já říkám: Mě hlava nebolí. – Ale to nejsou prášky na hlavu, to je rádio. On přinesl walkmana.“

Populární komiksy

Chybět v každém novém čísle ABC nemohly vystřihovánky a oblíbený komiks. Na pokračování tu vycházely i příběhy, obvykle se sci-fi námětem, od Vlastislava Tomana. Kultovním se stal komiks ze sedmdesátých let zasazený na fiktivní Žlutou planetu. Příhody Malého boha, Příchod bohů a Kruanova dobrodružství zastřešil cyklus Pod paprsky Zářícího. Později následovala další, už méně uspěšná pokračování s hlavním hrdinou Kruanem. 

Jedním z komiksových přispěvatelů do „ábíčka“ byl i Jaroslav Foglar. „Byl tehdy zakázaný. V životě jsem neviděl papír, kde by bylo napsáno, že Foglar se nesmí tisknout, a přesto kolegové z jiných časopisů dostali přes ruce, že ho tiskli. Ale když byl člověk diplomat, tak se mu to podařilo. Když to bude pro pionýry, tak ho ABC mohlo tisknout. Donutili jsme ho akorát, že to nebudou Rychlé šípy, ale seriál Kulišáci,“ vyprávěl Toman.

Vedle komiksů publikoval také dobrodružné a populárně-naučné knihy. Věnoval se rovněž popularizaci kosmonautiky a historii střelných zbraní. 

Vlastimil Toman hostem Studia 6 víkend (leden 2022) (zdroj: ČT24)