Ke sporným předlohám se poslanci dostali po 18 hodinách. Obstrukce protáhly jednání do rána

Úterní mimořádná schůze Poslanecké sněmovny se opět výrazně protáhla. Krátce před půlnocí poslanci po třinácti hodinách bezvýsledného jednání rozhodli, že přeruší projednávání prvního bodu – novelu upravující dokladování udržitelnosti u biomasy. Přistoupili tedy k druhému bodu, kterým je návrh na snížení plateb za státní pojištěnce do zdravotnictví, což je terčem kritiky u opozice. Předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek je však přesvědčen, že se zejména poslanci opozičního hnutí ANO snaží obstrukcemi oddálit schválení novely zákona o střetu zájmů. Jednání sněmovny pokračovalo do ranních hodin, poté si dvouhodinové „hygienické“ přestávky vzaly kluby ANO a SPD. Debata o snížení zdravotních plateb za státní pojištěnce pokračovala ve středu.

Po pětihodinovém úvodu, kdy zněla zejména kritika vlády z úst špiček opozice, schválila sněmovna v úterý odpoledne program mimořádné schůze. Jde o šest bodů, z nichž nejméně čtyři považuje opozice za problematické. Na návrh předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy prošel však požadavek na jednání celou noc, takže schůze nejenže neskončila v sedm večer, ale pokračovala dále.

Debatu poslanci přerušili ve 04:00, po 18 hodinách od zahájení mimořádné schůze ke sporným koaličním předlohám.

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová kritizovala, že je koalice připravena – Bendovými slovy – na „noční cvičení“, podle ní je to problematické vůči zaměstnancům sněmovny vzhledem k zákoníku práce. Obdobně smýšlí i bývalý předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). „My jsme neprosazovali noční jednání, prostě se pokračovalo další den. Nevím, co je důvod,“ řekl v Událostech, komentářích.

Události, komentáře: Obstrukce ve sněmovně (zdroj: ČT24)

V minulém volebním období, kdy bylo ANO hlavní vládní silou, se podle Schillerové jednalo do noci jen dvakrát. Předseda klubu KDU-ČSL Marek Výborný jí slíbil, že pokud se podaří do večera projednat alespoň tři z šesti navržených bodů, udělá vše pro to, aby mohla Schillerová v noci spát.

Koaliční poslanci ale nepředpokládali, že by na takovou nabídku opozice přistoupila. „Jistě nás čeká dlouhá noc, poslanci ANO regulérně obstruují, na což mají samozřejmě právo. Vzdechy hnutí ANO je třeba vyslechnout a jít dál. Chtějí zabít čas a protáhnout jednání,“ řekl večer v 90' ČT24 místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Podle něj zákonodárci hnutí ANO zároveň chrání svého předsedu.

Místopředsedkyně dolní komory Jana Mračková Vildumetzová (ANO), řekla, že její strana očekávala a očekává, že dojde „k nějaké komunikaci“. „Komunikace mezi koalicí a opozicí není nastavená v dostatečné míře. Vláda nekoná a nepomáhá českým občanům,“ poznamenala.

90' ČT24 - Paralyzují obstrukce dolní komoru? (zdroj: ČT24)

Opoziční poslanec hovořil dvě hodiny, pak se doba na vystoupení zkrátila

Opozice Výborného nabídku opravdu nepřijala. Rychle a hladce neprošel ani první bod jednání, i když je to návrh, pod kterým jsou podepsáni poslanci šesti sněmovních uskupení včetně opozičních ANO a SPD. Novela zákona o podporovaných zdrojích energie se týká prokazování udržitelnosti u biomasy a představuje spíše technickou změnu.   

Roman Kubíček (ANO) stanovisko klubu přednášel dvě hodiny (mimo jiné předčítal přehled opatření zavedených kvůli zdražování ve všech zemích Evropské unie) a na závěr poznamenal, že ANO návrh podpoří.

Ivan Adamec (ODS), který byl hlavním předkladatelem novely, pak ANO obvinil, že obstruuje návrhy, pod nimiž jsou jeho zástupci sami podepsáni, a zmínil se v té souvislosti o tom, že v Kosmonosích u Mladé Boleslavi je kromě různých památek „ještě speciální zařízení“ – s odkazem na místní psychiatrickou nemocnici.

S dalším dlouhým projevem, v němž ostře kritizovala vládu, ale i Evropskou unii, vystoupila pak další poslankyně ANO Margita Balaštíková. „České vládě se za sto dnů jejího fungování podařilo téměř nemožné, že zničila české občany, pan ministr ještě neusedl na svou židli a už zničil české zemědělství a potravinářství, ničí nám české živnostníky, průmysl i dopravu,“ konstatovala.

V půl osmé – tedy po devíti a půl hodinách jednání – schválili poslanci omezení času na vystoupení každého člena sněmovny na dvakrát deset minut. Neprošel protinávrh Aleny Schillerové, aby měl každý poslanec nárok na dvě půlhodinová vystoupení.

Toto omezení se však týká pouze „řadových“ poslanců. Ti s přednostním právem, jako jsou předsedové parlamentních stran, mohou dál hovořit, jak dlouho chtějí. A tak před devátou večer vystoupil předseda ANO Andrej Babiš, který začal rekapitulovat různá hlasování v minulosti, což mu trvalo přes dvě hodiny. Vládu ve svém projevu také expremiér obvinil, že snahou zrušit povinné přimíchávání biosložky do paliv podporuje spotřebu ropy, a tím podle něj podporuje i Putinův režim.

Zhruba patnáct minut před půlnocí vystoupil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný, který navrhl projednávání tohoto bodu přerušit a přistoupit rovnou k jednání o druhém bodě, tedy snížení plateb za státní pojištěnce. „Shoda tady zjevně není,“ řekl a navrhl projednávání bodu přerušit, „aby sněmovna prokázala vyšší efektivitu.“

Ještě předtím však Výborný podal námitku proti vedení schůze místopředsedou sněmovny Karlem Havlíčkem (ANO). Vyčetl mu mimo jiné, že při vedení není důsledný, nenapomíná řečníky, aby se drželi tématu. Následovala debata o tom, zda má předsedající schůze nabádat řečníky, aby mluvili k věci. Poté si poslanci vzali dvacetiminutovou pauzu, během níž se sešlo vedení sněmovny, které shodlo na tom, že bude muset být důslednější.

90' ČT24 - Ústavní právník Marek Antoš o nastavení parlamentních pravidel (zdroj: ČT24)

Opozice hovoří o penězích pojišťoven, koalice o střetu zájmů

Právě obstrukce z minulosti jsou důvodem, proč nechala koalice svolat mimořádnou schůzi. I když vystoupení opozičních politiků výrazně zdržela již schvalování programu a následně i novelu zákona o podporovaných zdrojích energie, považuje opozice za problém hlavně právě vládní návrh na snížení plateb za státní pojištěnce. Předseda SPD Tomio Okamura v úterý řekl, že proti schválení zákona bude jeho hnutí bojovat ze všech sil. Vládní plán by podle něj zhoršil dostupnost zdravotní péče. „Ukrást cizí peníze není úspora, ale loupež,“ prohlásil.

Obdobně smýšlejí i politici ANO. Podle Radka Vondráčka by odvedení čtrnácti miliard korun z účtů pojišťoven výrazně zhoršilo jejich situaci. Připomněl, že ve ztrátě byly již kvůli covidu, domnívá se, že nynější uprchlická krize ji může ještě prohloubit. „Rezervy dojdou. Co budeme dělat potom? Budeme zpoplatňovat zdravotnictví?“ podotkl Vondráček.

Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek je však přesvědčen, že se ANO hlavně snaží oddálit jednání o novele zákona o střetu zájmů. Za důkaz toho považuje i dvouhodinový výstup Andreje Babiše. „Tvrdil, že sněmovna je žvanírna, případně že politici blábolí, tak teď jsme uprostřed několikahodinového vystoupení Andreje Babiše, které trvá už dlouho. Čte nějaký text a jediným smyslem vystoupení je oddálit projednávání novely o střetu zájmů. Čili věci, která se jeho konkrétně může týkat,“ prohlásil v Událostech, komentářích.

Že by plán na převedení peněz z účtů pojišťoven ohrožoval zdravotní péči, Michálek odmítl, prostředků podle něj mají pojišťovny dost. „Potřebujeme, aby peníze neležely na účtech, ale aby byly tam, kde pracují pro naše občany. Vláda rozhodla o tom, že se vyplatí bonus na energie 5000 korun na jedno dítě,“ dodal.

Využití peněz od zdravotních pojišťoven, případně zákon o střetu zájmů nejsou jedinými body, k nimž má opozice výhrady. Zejména SPD má zásadně negativní postoj k návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby poslanců a prezidenta pro Čechy ze zahraničí. ANO se zase nezamlouvá snaha zrušit elektronickou evidenci tržeb. 

Méně sporným bodem by mohlo být ukončení pandemické pohotovosti, která platí přes rok. V době pandemické pohotovosti může zejména ministerstvo zdravotnictví vydávat protikoronavirová opatření podle zvláštního, takzvaného pandemického zákona.

Vláda schválila ukončení pandemické pohotovosti k úterý, její návrh ale ještě musí odsouhlasit sněmovna a předpis musí vyjít ve sbírce zákonů. S koncem pandemické pohotovosti skončí i možnost absolvovat měsíčně jeden PCR test hrazený z veřejného zdravotního pojištění. Pojišťovny budou proplácet jen testy s žádankou od lékaře.

ANO chce prosadit plošnou pomoc po zdražení energií

Po schůzi vyvolané vládním táborem se poslanci mimořádně sejdou z podnětu opozičního hnutí ANO ke čtveřici návrhů na plošnou pomoc obyvatelům v souvislosti se zdražením plynu, elektřiny a pohonných hmot. Jde zejména o jejich osvobození od daně z přidané hodnoty.

Některé z předloh už prosazovala někdejší vláda Andreje Babiše (ANO) a poslanci se k nim mimořádně sešli v prosinci. Nová koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů ale neumožnila schválení programu této schůze a Fialův kabinet pak předlohy ze sněmovny stáhl.

Poslanci ANO podali předlohy znovu a přidali k nim i osvobození benzinu a nafty od daně z přidané hodnoty. Je pravděpodobné, že dolní komora i tentokrát návrh programu schůze k těmto plošným podporám neschválí. Navzdory tomu se otevře prostor pro debatu omezenou na řečníky s přednostním právem. 

Mimořádná schůze svolaná na žádost poslanců ANO začne deset minut po skončení předchozí mimořádné schůze, zároveň však nejpozději v pátek v poledne.