Odbory vyzývají vládu, aby nerušila EET. Podnikání podle nich dělá férovější

Odbory vyzývají vládu, aby stáhla návrh na zrušení elektronické evidence tržeb (zdroj: ČT24)

Odbory vyzývají vládu, aby stáhla návrh na zrušení elektronické evidence tržeb. Kritikou se tak připojily k části opozice, která před lety EET zaváděla. Podle zastánců evidence narovnává podnikatelské prostředí. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ale tvrdí, že její přínos takový není.

Stanjura tvrdí, že zrušením EET vláda zbaví podnikatele zátěže. Evidence se totiž podle něj týká už jen menší části transakcí. „Výrazně rostou bezhotovostní platby. Ještě v roce 2017 to bylo dvacet procent, letos je to už šedesát a do tří let to má být osmdesát procent a EET eviduje jen hotovostní platby,“ vysvětluje ministr. 

Předseda ANO a bývalý premiér, který EET zaváděl, nesouhlasí: „Slouží jako evidence a jako statistika, tak nechápu, proč tolik práce chtějí takhle zahodit úplně zbytečně.“

Proti jsou i odbory

Většina dalších ministerstev nebo úřadů, které se k normě v připomínkovém řízení vyjadřovaly, žádné připomínky nemá, nebo jen upřesňuje detaily novely. Zásadně proti zrušení elektronické evidence jsou ale odbory.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) by se EET v žádném případě neměla rušit. „Je to o podnikatelském prostředí a férovosti,“ říká. „Pro ty, kteří inklinují k nepoctivosti, to může znamenat ulehčení podmínek.“ 

Dobrovolné EET

V další z připomínek pak Hospodářská komora apeluje na pokračování dobrovolné EET. V dokumentu mimo jiné totiž uvádí, že i teď – během přerušení – eviduje zhruba sto tisíc subjektů.

„Musíme si uvědomit, že dobrovolný provoz systému by vyžadoval, že stát bude muset platit vysoké poplatky za informační systémy i za údržbu, takže by se to nevyplatilo,“ oponuje ale pirátský předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Normu má vláda projednat na svém jednání za týden, samotná evidence by pak podle ní měla skončit k poslednímu prosinci letošního roku.