EET přestala používat třetina podnikatelů, do konce roku 2022 je evidence dobrovolná

Události: EET nevyužívá třetina podnikatelů (zdroj: ČT24)

Elektronickou evidenci tržeb (EET) přestala využívat víc než třetina podnikatelů. Ostatní pokračují dobrovolně. Povinnost je kvůli dopadům epidemie přerušená až do konce příštího roku.

Květiny Dagmar Buřičová prodává i teď v době restrikcí. Květinářství mají výjimku. Informace o platbách ale do evidence finanční správy neodesílá. EET měla podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) narovnat podnikatelské prostředí. Dagmar Buřičová v tom ale vidí i komplikaci.

„Pro nás je to další papírování a zátěž pro účetní, je to podle mě zbytečná práce,“ říká majitelka Andělského květinářství v Pelhřimově. Počet poplatníků, kteří za poslední čtvrtletí zaevidovali alespoň nějakou tržbu, klesl na konci roku 2020 oproti tomu předchozímu o skoro padesát tisíc.

Podle ministryně financí je těch, kteří evidují, ještě méně. Někteří se tak rozhodli, jiní kvůli vládním restrikcím ani nemají co evidovat. „Jsem přesvědčena, že elektronická evidence má své místo. Za tím si stojím, ale ne teď, ne v této době. Když vám teče do střechy, tak se nestaráte o anglický trávník,“ přirovnává Schillerová.

Poplatníci nemusí evidovat do konce příštího roku. Při projednávání odkladu v Poslanecké sněmovně neprošel pozměňovací návrh na úplné zrušení EET. „Podle mého soudu je ten projekt mrtvý. Doufám, že po podzimních volbách bude jiná vláda, která nebude mít živnostníky za největší zločince, které je potřeba online sledovat,“ kritizuje místopředseda rozpočtového výboru Jan Skopeček z ODS.

„Prosazuji dobrovolnost a přidanou hodnotu pro podnikatele. Například zjednodušení daňového přiznání, nebo zrušení některých povinností, kontrol, těch možností je víc,“ říká místopředseda rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Evidence se loni v květnu měla rozšířit o podnikatele ve třetí a čtvrté vlně. To se ale nestalo.