Poslanci schválili ošetřovné, paušální daň a příspěvek pro živnostníky i odklad EET

Poslanci ve středu zrychleně projednávali šest vládních předloh, které reagují na epidemii nového typu koronaviru. Šlo například o změny v ošetřovném, o prodloužení úlev pořadatelům zrušených kulturních akcí, o příspěvek ekonomicky postiženým podnikatelům nebo o odklad elektronické evidence tržeb (EET).

Takzvané covidové zákony sněmovna schvaluje ve zkráceném jednání ve stavu legislativní nouze. Poslanci schválili, že paušální daň budou moci využít živnostníci s příjmy až do jednoho milionu korun. Sněmovna zvýšila vládou původně navržený limit 800 tisíc. Podnikatelé, kteří by paušální daň využili, by nemuseli vést daňovou evidenci a nehrozila by jim daňová kontrola.

Poslanci také souhlasili s odkladem EET o dva roky, tedy do konce roku 2022. Podle očekávání odmítli opětovnou snahu ODS zrušit systém ke konci roku úplně. Odklad EET se bude týkat nejen odvětví, pro které už byla evidence zavedena, ale i jejího spuštění pro obory, které dosud tržby neevidovaly. Jde například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty. Podle očekávání odmítla Sněmovna opětovnou snahu ODS zrušit EET ke konci roku úplně.

Ošetřovné bude stát vyplácet zřejmě po celou dobu uzavření škol kvůli epidemii nového koronaviru nebo nařízené karantény dítěte. Dávka má činit 70 procent denního vyměřovacího základu, schválili to ve středu poslanci. Předlohu ještě musí posoudit horní komora parlamentu a podepsat prezident.

Sněmovnou prošel kompenzační bonus

Podnikatelé, jejichž podnikání omezila nebo znemožnila vláda svými aktuálními opatřeními proti šíření covidu-19, budou moci opět žádat o jednorázový příspěvek. Budou moci dostat jako na jaře 500 korun za každý den omezení. Návrh zákona musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Původně se měl příspěvek týkat třeba restaurací nebo fitness center. Po středečním rozhodnutí vlády o uzavření dalších provozů, hlavně služeb v provozovnách a většiny maloobchodu, se tak rozsah zasažených podnikatelů rozšíří. Podle ministerstva financí je návrh zákona koncipován pružně, takže by se měl bez problémů vztahovat i na nejnovější omezení.

Příspěvek je určen osobám samostatně výdělečně činným, tedy hlavně živnostníkům. Určen je i společníkům malých společností s ručením omezeným, které mají společníky nejvýše dva, případně půjde o členy jedné rodiny. Mohou ho získat podnikatelé nebo osoby s dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti, jejichž činnost je výrazně navázána na podnikatele v zasažených oborech.

Sněmovna na návrh Jana Volného (ANO) rozšířila okruh osob, které budou moci dostat peníze. Měli by na ně dosáhnout například samostatně podnikající trenéři fitness, kteří nabízejí své služby zákazníkům v nyní uzavřených fitness centrech. Obecně má jít o osoby užívající prostory někoho jiného, které jsou nyní uzavřeny.

Vládní návrh kladl v předložené podobě jako jednu z podmínek pro výplatu bonusu společníkům s.r.o, aby obrat firmy v letošním roce překročil 180 tisíc korun. Sněmovna za podpory ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) přijala návrh Lucie Šafránkové (SPD), který snižuje nutný obrat na 120 tisíc korun.

Poslanci zvedli ruce i pro příspěvky na bydlení a přídavky na dítě

V souvislosti s epidemií koronaviru budou příspěvek na bydlení nebo přídavky na dítě nejspíš lidem vypláceny nejméně do konce roku automaticky v dosavadní výši. Nebude potřeba zatím nárok na ně dokládat.

Lidé by tak měli tyto dávky dál dostávat bez toho, aby museli úředníkům dokládat své příjmy či vynaložené náklady za poslední čtvrtletí. Dávky se podle ministerstva práce a sociálních věcí přepočítají jen lidem, kteří už podklady pro poslední čtvrtletí úřadu dodali. Jsou to asi dvě pětiny příjemců. Předlohu nyní dostane k projednání Senát, který by o ní mohl rozhodnout za týden.