Opoziční ANO chce řešit DPH u energií a paliv na mimořádné schůzi sněmovny

Události: Poslanci chtějí řešit DPH u energií a pohonných hmot (zdroj: ČT24)

Poslanci se na začátku května mimořádně sejdou kvůli vysokým cenám energií a pohonných hmot. Schůzi svolá opoziční hnutí ANO, které navrhne zrušit 21procentní DPH, a to jak u dodávek elektřiny a plynu, tak i u benzinu a nafty. Obojí minimálně do konce roku. Hnutí si od toho slibuje snížení růstu cen paliv a energií i nižší nárůst inflace. Vládní koalice naopak návrhům vytýká, že jsou příliš plošné a kritizuje fakt, že by stály rozpočet další desítky miliard.

„Vycházejí ze zkušenosti jiných zemí. Z Polska – to je takovým obrovským příkladem pro pana premiéra. Tak proč nenásleduje Polsko i v těchto iniciativách snížení DPH na pohonné hmoty, snížení DPH na energie?“ řekl šéf ANO Andrej Babiš.

Koaliční strany, které mají ve sněmovně většinu, program mimořádné schůze nepodpoří. Argumentují tím, že vláda pomohla chudším lidem s cenami energií například zvýšením příspěvku na bydlení a růstem životního a existenčního minima. Nedávno také navrhla snížení spotřební daně z paliv.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) má kabinet další plány. „Teď v podstatě snížení daně o korunu padesát u nafty, benzinu. My se na to připravujeme a máme samozřejmě i nějaký plán, který bude pan kolega (ministr průmyslu a obchodu) Jozef Síkela představovat na vládě. Potom se to určitě dozvědí i poslanci,“ uvedl.

„Jsou to zbytečně konfliktní způsoby, jak situaci řešit. Teď jsou témata, která je třeba prioritně řešit. A pokud chce opozice mimořádnou schůzi, měla by hledat konsensus předsedů všech poslaneckých klubů,“ sdělil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).