Masopustní veselice v Jílovém či Hustopečích překazil covid, jinde budou oslavy komorní

Jílové u Prahy, Hlinsko na Vysočině i Hustopeče u Brna jsou města, do kterých se pravidelně v únoru lidé sjíždějí na masopustní veselí. Letos ale musela tradici zrušit. Kromě obav ze samotné nákazy koronavirem pořadatelé zmiňují i možné náhlé změny ve vládních nařízeních a tím i strach ze zbytečně vynaložených peněz. Přesto některé masopusty proběhnou v původní plánované podobě - například ten v Ostravě nebo na Malé Straně. V Roztokách nebo Postřekově se rozhodli jít cestou kompromisu - masopust zachovali, ale ve skromnější formě.

„Na masopust se chystáme, akorát nebude probíhat klasickým způsobem,“ uvedla Jitka Tichá, organizátorka roztockého masopustu, který dříve přilákal i více než deset tisíc lidí. „Letos nabídneme pouze malý průvod pro místní obyvatelstvo. Chtěli bychom oslavovat, ale bezpečnost je pro nás prioritou. Vzhledem k omikronu a aktuálnímu počtu nakažených nehodláme riskovat dál,“ dodala. Komornější než obvykle bude třeba také masopust v Postřekově na Domažlicku.

V Hustopečích u Brna se nakonec rozhodli tradici pro letošek zrušit. „Naše pravidla se pořád mění. Investovat velké peníze s takovými podmínkami nám za to nestojí,“ uvedla mluvčí pořadatelské firmy M.S. Quattro Andrea Červenková. „Nařízení respektujeme. Nechceme přispět k tomu, aby se dalším lidem zkomplikovalo zdraví,“ dodala.

O odvolání masopustu rozhodl i skanzen na Veselém Kopci, který se těšil velké oblibě. Také obec Jílové u Prahy akci zrušila, a to už druhým rokem. „Rozhodli jsme se ze stejných důvodů jako ostatní. U takovýchto slavností je jasné, že se lidé k sobě přiblíží. Vždycky se konzumuje, pije, veselí a tančí. S omikronem to nevidíme jako dobrý nápad,“ uvedla asistentka starosty obce Líba Dušková.

Malostranský masopust očekává pět tisíc lidí

Naopak Malostranský masopust nabídne návštěvníkům bohatý program. „My jsme optimisté, protože akce se konají venku. Od 26. února se pojede v klasickém režimu. Pro návštěvníky zatím chystáme například kočár s koňmi, hasičskou stříkačku a samozřejmě velké množství masek. Očekáváme alespoň pět tisíc lidí,“ tvrdí pořadatel Tomáš Oliva ze Spolku občanů a přátel Malé Strany a Hradčan.

Ani Ostrava se březnového masopustu vzdát nechce, rušit se musel loni, letos pořadatelé doufají v lepší epidemiologickou situaci. Při návštěvě venkovního masopustu ministerstvo zdravotnictví lidem doporučuje kromě dodržování rozestupů a pravidelné dezinfekce rukou také sledovat aktuální vládní nařízení v rámci opatření proti koronaviru.