Soud zabral areál v Rabyni, kterého se zakladatel H-Systemu zbavil zinscenovanou exekucí

Události: Soud zabral areál v Rabyni, který patřil H-systemu (zdroj: ČT24)

Obvodní soud pro Prahu 2 zabral areál v Rabyni, kterého se pomocí údajně zinscenované exekuce zbavil zakladatel H-Systemu Petr Smetka. Podle soudu šlo o snahu zabránit odškodnění klientů společnosti. Rekreační areál na Slapech, byl vydražen i přesto, že ho žalobci zablokovali. Podle soudkyně má operace znaky organizovaného zločinu.

Areál v roce 2005 získal v dražbě podnikatel Luděk Fabinger, státní zástupce však tvrdí, že aukce byla fingovaná. Podle žalobce získal Fabinger areál nelegálně. Nemovitost totiž byla obstavená policií a měla připadnout poškozeným klientům vytunelovaného H-Systemu.

Kvůli podezřelé dražbě čelil Fabinger trestnímu stíhání, které bylo kvůli promlčení zastaveno. Pozemky byly vydraženy za 29 milionů korun, podle odhadů však byla hodnota areálu více než 60 milionů korun.

Soud musel odpovědět na otázku zda Fabinger získal areál v dobré víře. Nakonec dospěl k tomu, že ne. Státní zástupce Boris Havel rozsudek vítá: „Soud vyhověl návrhu státního zastupitelství na zabrání areálu Rabyně jako výnosu z trestné činnosti.“

Organizovaný zločin

Soudkyně Daniela Reifová označila zakladatele H-systému Petra Smetku za „velkého šíbra“, který měl řadu známostí a za pomoci právníků se podle ní takto snažil „vyvést“ svůj jediný hodnotný majetek. 

„Je to věc, která zavání organizovaným zločinem, tak jak to teď je v tom seriálu Devadesátky, kdy se děly věci, které se už v současné době dít nemohou,“ uvedla soudkyně. 

Soud vzal v potaz například svědka Milana Hnilicu. Ten byl u schůzky mezi Smetkou a Fabingerem a tvrdí, že se oba na prodeji areálu předem domlouvali. U soudu uvedl, že slyšel, jak se oba domlouvají na přesné částce, za kterou se areál vydraží. 

Podnikatel Fabinger podal proti rozhodnutí soudu na místě stížnost. Na dotaz České televize uvedl, že hodlá v procesu pokračovat a nehodlá se v žádném případě vzdát. Cítí se nevinný.  

O stížnosti proti usnesení o zabrání pozemků v Rabyni bude rozhodovat Městský soud v Praze. Podle vyjádření soudkyně může kauza skončit až u Ústavního soudu.

Areál v Rabyni u Slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi, na snímku z 22. října 2018
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Historie kauzy je komplikovaná

Soud na místě sledovali někteří klienti H-systému, kteří chtějí , aby majetek připadl poškozeným. Chtějí o odškodnění ze zabraného majetku jednat s ministerstvem spravedlnosti. Sám Petr Smetka se nyní ke kauze nevyjadřuje. Podvod v kauze H-system už dříve odmítl.

Soud případ řeší od roku 2018. Nejprve návrh zamítl, po zrušení rozhodnutí odvolacím soudem Reifová v říjnu 2018 rozhodla o zabrání areálu. Tehdy uvedla, že právě jednání exekutora Daniela Týče, který areál Fabingerovi prodal, mohlo naplnit znaky trestného činu.

Nejvyšší soud ale rozhodnutí zrušil, podle Reifové zaujal k Týčově činnosti stanovisko, že se exekutor žádného trestného činu nedopustil. Týč byl kvůli aukci obviněn, i jeho stíhání ale bylo zastaveno.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Smetku soudy poslaly na 12 let do vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.