Počty podezření na covidové reinfekce se zvedají, nejsou ale součástí údaje o denním přírůstku nakažených

Počet lidí, kteří mají podruhé pozitivní test na covid-19, v posledních dnech roste a bude se ještě zvyšovat, uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Za poslední tři dny, kdy je pozitivních testů jedenáct až dvanáct tisíc, je zaznamenáno denně také kolem čtrnácti set případů, které jsou oficiálně vedeny jako podezření na reinfekci. Do každodenně sledovaného čísla zjištěných nákaz se ale nezahrnují.

S rozšířením varianty omikron roste nejen absolutní počet případů podezření opakované infekce, ale také jejich podíl na všech pozitivních testech. V prosinci byl necelá tři procenta, teď už deset procent. Odborníci očekávají, že počet lidí, kteří se nakazí podruhé, dál poroste. 

„Nová varianta mnohem pravděpodobněji proráží postinfekční imunitu a ty průlomové reinfekce začínají narůstat a zřejmě porostou dál,“ řekl Dušek. Se sílící epidemií a rostoucím počtem nákaz podle něj opakovaných pozitivit vždy přibývá.

Už v minulých vlnách šlo o jednotky procent celkových záchytů. „Teď u omikronu to vypadá na růst velmi významný,“ dodal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ne vždy musí jít o reinfekci

Počty zjištěných nákaz jako nové případy a vedle toho podezření na reinfekce se vykazují separátně, jsou součástí otevřených datových sad. Mají být také snáze dostupné na webové stránce koronavirus.mzcr.cz.

Podle Duška je správné, že se data o možných reinfekcích evidují odděleně od nových nákaz, protože přináší dodatečné informace, například o tom, jak chrání očkování a prodělání nemoci.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Dušek k reinfekcím (zdroj: ČT24)

Jestli se skutečně jedná o opakovanou nákazu, musí vždy potvrdit Státní zdravotní ústav (SZÚ), který posuzuje jednotlivé případy

Podle ředitelky ústavu Barbory Mackové není možné opakované pozitivní záchyty považovat vždy za takzvané reinfekce, jejichž hlášení má mezinárodně stanovená pravidla. Například musí mít nakažený příznaky.

Ředitelka Státního zdravotního ústavu Macková k reinfekcím (zdroj: ČT24)

„Podle mezinárodních definic se o reinfekci bavíme ve chvíli, kdy jde o opakovanou pozitivitu po více než šedesáti dnech. Ale musíte vyloučit řadu dalších faktorů, jako třeba lidi dlouhodobě ležící v nemocnici, kdy to není uzavřený případ,“ přiblížil Dušek systém analýzy. 

SZÚ tak hlásí ověřená data o reinfekcích podle mezinárodních pravidel zhruba s měsíčním zpožděním. Macková očekává, že příští týden by měla být dostupná data za prosinec. Zatímco denně reportovaná data o opakovaných nákazách v listopadu ukázala více než 10 tisíc případů, SZÚ za reinfekce považuje zhruba třetinu.

„Nejvyšší výskyt suspektních reinfekcí vykazují regiony, u kterých je prokázán nejvyšší podíl omikronu na prevalenci aktivních nákaz: Praha, Středočeský kraj a Zlínský kraj,“ upřesňuje ÚZIS. 

V datech ÚZIS se poprvé opakovaná nákaza objevila v červenci 2020, v březnu 2021 jich pak bylo poprvé přes sto denně. Potom se počet s ústupem epidemie znovu snížil, v říjnu byl znovu přes stovku, v listopadu poprvé přes šest set denně, znovu pak v prvním týdnu nového roku a tento týden se počty pohybují kolem čtrnácti set.