Jít na test na covid-19 před Vánoci může být problém. Někde už nejsou volné termíny

Termíny na testování na covid-19 jsou před Vánoci v některých částech republiky zaplněné nebo zbývá jen několik posledních míst. Lidé, kteří se rozhodnou před svátky otestovat na covid-19 například kvůli návštěvě blízkých, tak nemusí v najít termín. Je to patrné nejen z registračních systémů, ale i z vyjádření zástupců laboratoří a nemocnic, které Česká televize oslovila.

„Už nyní jsou rezervace před Vánoci téměř zaplněné a očekáváme, že ve dnech 22. až 24. prosince zájem ještě poroste,“ upozorňuje Michal Mikšík, mluvčí společnosti GHC Genetics, která provozuje sedm testovacích center na různých místech v Praze. V příštím týdnu plnou kapacitu předpokládá i společnost Citylab, která zřizuje testovací místa v Praze, Kutné Hoře, Českých Budějovicích a dalších městech po republice.

Kromě toho, že na testy posílá vytrasované osoby hygiena, případně dostanou žádanku od lékaře, mají na naplněnou kapacitu center vliv také blížící se svátky. „Lidé se budou chtít nechat otestovat před návštěvou rodiny, protože i když jsou očkovaní, mohou virus přenášet,“ vysvětlil Mikšík z GHC Genetics. Odběrová místa evidují také zvýšení poptávky po testech kvůli cestování do zahraničí. 

Problém s naplněnou kapacitou mají velká i malá města

S problémem sehnat termín testu na covid-19 v období před Štědrým dnem se mohou setkat lidé z velkých i malých měst. Například v Praze už má mnoho odběrových míst podle on-line registračních formulářů své termíny zaplněné. Třeba Všeobecná fakultní nemocnice v Praze nabízí testování do středy 22. prosince. V tento den je už ale všechno plné.

Pražské obchodní centrum DBK je v provozu sice i den před Štědrým dnem, k dispozici už je tam ale jen pár termínů, a to brzy ráno. Městská poliklinika v Praze pak má plnou kapacitu 23. prosince úplně.  

Podobná je ale i situace mimo Prahu. Třeba testovací centrum Nemocnice AGEL Podhorská je už nyní maximálně vytížené. „Počet testovaných je denně kolem tří set, což představuje maximální množství pacientů, které zvládnou pracovníci testovacího centra za den zaevidovat a otestovat,“ upozornil za nemocnici mluvčí Adam Knesl. V období před vánočními svátky přitom nemocnice očekává ještě zvýšený zájem lidí o testování.

Naplněnost kapacity testovacích center se mění z hodiny na hodinu

Mezi další města, kde lidé mohou mít problém najít volné místo na test, patří třeba Rumburk nebo Břeclav. Nemocnice v Rumburku má v příštím týdnu volných jen pár posledních míst. V Poliklinice Břeclav pak zájemci během příštího týdne neseženou jediný termín na PCR test. S nedostatkem volných míst bojují i v Děčíně nebo třeba v Rokycanech.

Kvůli velkému zájmu o testování před Vánoci navýšila některá odběrová místa kapacity. „Museli jsme přidat navíc testování v neděli. Budeme v provozu od rána do večera. Už teď máme ale všechny termíny obsazené,“ sdělila Veronika Masaryková z Nemocnice AGEL v Říčanech. 

Zda volné místo na otestování lidé najdou, tak záleží na lokalitě, ve které si chtějí test udělat. Termín by si ale podle oslovených společností měli zarezervovat co nejdříve. Zástupci testovacích center totiž upozorňují, že kapacita center se může měnit každou hodinu.