Na 150 tisíc domácností zůstává u dodavatele poslední instance. Mnohé o tom nevědí

Události: Dodavatel poslední instance a jeho nevýhody (zdroj: ČT24)

U dodavatele poslední instance – který však je velmi drahý – stále zůstává zhruba 150 tisíc domácností, kterým skončil původní poskytovatel elektřiny nebo plynu. Několik tisíc z nich se ale firmám nedaří vůbec kontaktovat.

Mezi klienty dodavatele poslední instance (DPI) patří i Magdalena Motlová. Po konci společnosti Bohemia Energy nyní ladí poslední detaily přechodu na standardní smlouvu.

„To má člověk jakoby poučení do celýho života. Chce trošku ušetřit, tak se nechá trošku oblbnout. Naletěla jsem. Teď se mi hodně ulevilo,“ řekla. 

Hana Vrbová z Nenkovic na Hodonínsku už nového dodavatele našla. Na převod čekala několik dnů. „S novým dodavatelem jsem smlouvu podepsala 31. října,“ řekla k tomu. 

Přechod z nákladného režimu dodavatele poslední instance trvá až tři týdny. Čím dřív to domácnosti udělají, tím dřív pro ně platí běžné ceny. „Pořád se snažíme zákazníky vyzývat k tomu, aby režim DPI opustili. Není výhodný, je určený ke krátkodobé dodávce,“ řekl k tomu mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík. Společnost má takto 50 tisíc klientů.

„Některé domácnosti jsou tam dobrovolně, protože předpokládají, že dojde k nějakému výraznému snížení cen. A někteří zákazníci jsou tam z toho důvodu, že o tom ani neví, že jsou v režimu DPI,“ domnívá se náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla.

Mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák uvádí, že evidují odběrná místa, jejichž majitelé s nimi nekomunikují. „My za těmi lidmi přijedeme,“ dodává. 

Jak postupovat

V režimu DPI mohou domácnosti zůstat jen půl roku. Pak se mohou stát černými odběrateli. „S tím člověkem nemáme žádnou smlouvu a tedy ukončíme dodávku,“ nastiňuje možný vývoj mluvčí Innogy Martin Chalupský.

Na obdobný vývoj upozorňuje i mluvčí PRE Petr Holubec. „Může vyvrcholit až ustřižením elektřiny, nicméně určitě před tím budou následovat nějaká upozornění.“

Pokud si klienti nejsou jistí tím, zda fungují v režimu dodavatele poslední instance, měli by kontaktovat svého dodavatele energie. Energetický regulační úřad v této souvislosti připravil odpovědi na často kladené otázky.