Země Visegrádu by měly uvažovat o povinném očkování proti covidu, řekl na summitu Zeman

Události ČT: Summit V4 o pandemii i krizi na polsko-běloruské hranici (zdroj: ČT24)

Země Visegrádu by měly podle prezidenta Miloše Zemana uvažovat o povinném očkování proti covidu-19. Zdá se, že je to jediná cesta z krize, řekl na summitu V4 Zeman, který se kvůli pozitivnímu testu na koronavirus účastnil setkání on-line. Prezidenti zemí V4 vyzvali své spoluobčany k očkování ve společném prohlášení. Kromě toho nabídli pomoc Polsku kvůli krizi na hranici s Běloruskem.

„Uvažujme podobně jako Rakousko o povinném očkování, protože se zdá, že je to opravdu jediná cesta, jak se z té covidové krize dostat,“ řekl Zeman ostatním prezidentům. „Všichni politici se bojí říci, že jediným řešením je povinné očkování, protože by ztratili hlasy. Já si to mohu dovolit, protože já už po deseti letech končím ve funkci prezidenta,“ dodal.

„Epidemická situace v našem regionu je vážná a nová varianta koronaviru ji může zhoršit, a proto vyzýváme všechny, aby se co nejdříve nechali očkovat proti covidu-19,“ citovala ze společného prohlášení prezidentů V4 agentura MTI.

Polský prezident Andrzej Duda řekl, že společné prohlášení hlavy států přijaly kvůli obavám o životy a zdraví spoluobčanů a o normální fungování společností a ekonomik. „V Polsku více než 90 procent pacientů hospitalizovaných kvůli nákaze koronavirem jsou lidé, kteří nebyli očkováni,“ uvedl Duda a dodal, že očkovaní lidé, kteří onemocní covidem-19, mají jen mírné příznaky.

„Protože znám postoj svých spoluobčanů ke svobodě, nedovedu si představit, že bychom mohli v Polsku zavést povinné očkování,“ dodal však Duda.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v Budapešti podle MTI zdůraznila, že všichni lídři zemí V4 věří, že „očkování je nejlepší a jediná strategie k zastavení dalšího rozvoje této nemoci“.

Vyjádření slovenské prezidentky Čaputové na summitu V4 (zdroj: ČT24)

Povinné očkování pro některé skupiny zvažuje i vláda

K povinnému očkování některých profesních skupin a seniorů se přiklání vláda v demisi. V pondělí jej podpořil i Ústřední krizový štáb, povinně očkovat by se podle něj měli zdravotníci, sociální pracovníci, členové záchranného systému, vězeňská služba, vojáci, dobrovolní hasiči u některých jednotek a lidi nad 60 let.

Ministr vnitra v demisi Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že nyní by mělo ministerstvo zdravotnictví navrhnout znění vyhlášky o povinném očkování.

O povinné vakcinaci pro některé profese a lidi nad 60 let stát uvažuje kvůli zesilující epidemii koronaviru. Vláda v demisi otevřela debatu minulé pondělí, nyní podle Hamáčka jedná skupina na úrovni náměstků. Představitelé příští vlády se k povinnému očkování zatím stavěli odmítavě.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dříve také uvedl, že vybrané profese a lidé nad 60 let by měli být podle odborníků úplně naočkovaní 1. února. Povinné očkování některých profesí podle něj podpořili i hejtmani.

Další témata: právní stát a krize na běloruských hranicích

Slovenská prezidentka Čaputová mluvila také o jednotě Evropské unie a kvalitě demokracie. „Považuji za velmi potřebné, abychom nezpochybňovali základní hodnoty, základní právní rámce, na kterých je Evropská unie postavená.“

Právě dvě ze zemí V4, Polsko a Maďarsko, přitom v Bruselu čelí kritice, že ohrožují právní stát. „Ani v Polsku, ani v Maďarsku nejsou žádné problémy s právním státem. Ani tady, ani u prezidenta Dudy,“ uvedl na summitu maďarský prezident János Áder.

Politici mluvili také o situaci na hranici Polska a Běloruska. Varšavě, ale i Pobaltí, slíbila V4 podporu a prezidenti označili proud migrantů za hybridní útok. Česko, Slovensko i Maďarsko vzkázaly, že jsou připravené pomoct s ochranou hranic.

Zeman se účastnil on-line

Schůzky v Budapešti se osobně účastnili Čaputová, Duda a Áder. Český prezident Zeman se ze zdravotních důvodů připojil k jednání on-line, neboť měl ve čtvrtek pozitivní test na koronavirus. Podle lékařů se u něj příznaky neprojevily.

Prezident Zeman je očkován i třetí, posilující dávkou. Test na koronavirus měl pozitivní po čtvrtečním návratu do Lán po měsíc a půl dlouhém pobytu v nemocnici. Zdravotníci jej proto poté převezli zpět do Ústřední vojenské nemocnice, kde mu podali protilátky.