Za hození vejce po Babišovi na předvolební akci v Průhonicích dostal muž pokutu

Muž, který v srpnu na předvolební akci v Průhonicích u Prahy hodil po premiérovi Andreji Babišovi (ANO) vejce, dostal pokutu. Záležitost řešil průhonický obecní úřad jako přestupek proti občanskému soužití, rozhodnutí již nabylo právní moci. Výši pokuty úřad nespecifikoval. Na případ upozornil server Novinky.cz.

Incident se stal 7. srpna v Průhonicích, kde premiér bydlí. Babiš tam uspořádal předvolební setkání s voliči a autogramiádu své knihy. Jeden z odpůrců po něm hodil vejce, policie kvůli incidentu zadržela dva lidi.

Správní orgán se věcí zabýval ve zkráceném řízení. „Řešeno to bylo pokutou a nabylo to už právní moci,“ uvedl Jan Dvořák z obecního úřadu. Za přestupek proti občanskému soužití mohl úřad uložit pokutu až dvacet tisíc korun, podle Dvořáka byla její výše při spodní hranici.

Vejce po premiéru Babišovi hodil na předvolební akci hnutí ANO na pražské Pankráci jeden z přítomných také v roce 2018. Netrefil se a ochranka ho ihned zpacifikovala. I tehdy šlo podle policie o přestupek.