Opilý muž hodil na předvolebním mítinku ANO po Babišovi vejce

Na předvolební akci hnutí ANO na pražském Pankráci hodil jeden z přítomných po premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi vejce. Premiéra ale nezasáhl a ochranka ho ihned zpacifikovala. Policie pak na Twitteru informovala, že orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu byla u zadrženého muže pozitivní. Incident kvalifikovala jako přestupek.

ANO v rámci kampaně před říjnovými komunálními a senátními volbami pořádalo v Praze první ze série takzvaných sousedských večeří, při nichž nabízí příchozím zdarma občerstvení, kávu i pivo.

Podle serveru Seznam Zprávy došlo k incidentu až po oficiálním skončení akce. Po osmé  večer přilétlo směrem k premiérovi vejce, přistálo asi deset centimetrů od něj. Babišova ochranka muže okamžitě zneškodnila a převezla na policejní stanici.

Policisté pozdě večer na Twitteru uvedli, že příslušníci policejní ochranné služby, kteří střeží premiéra, provedli rychlý a profesionální zákrok. „Mladý muž (1990) skončil na policejní služebně, kde se podrobil orientační dechové zkoušce s pozitivním výsledkem. Pražská policie událost kvalifikovala jako přestupek,“ informovali. Přestupek by měli dořešit pravděpodobně během pátku.

Vejcem po Havlovi, Paroubkovi, Zemanovi

Vajíčkům čelili v minulých letech i další čeští politici. Při oslavách výročí 28. října v roce 1991 mířila sprška vajíček na tehdy ještě federálního prezidenta Václava Havla.

V květnu 2009 doprovázelo kampaň před volbami do Evropského parlamentu házení vajíček na politiky sociální demokracie včetně tehdejšího předsedy Jiřího Paroubka.

Podobný incident zažil i Miloš Zeman, když se 17. listopadu 2014 na Albertově účastnil odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu.