Oběti trestných činů někdy čekají na odškodnění příliš dlouho. Už 30 let jim pomáhá Bílý kruh bezpečí

Události: Postavení obětí trestných činů v Česku (zdroj: ČT24)

Třicet let pomáhá obětem trestných činů Bílý kruh bezpečí. Podle něj se jejich situace zlepšila, ale ani dnes na svá práva často nedosáhnou. Přestože mají nárok na rychlou peněžitou pomoc, stát ji nestíhá vyplácet v tříměsíční zákonné lhůtě. Naopak pachatelé svá práva mnohdy využívají naplno.

Devadesátá léta přinesla rychlý nárůst kriminality i stížnosti na postup policie nebo justice ze strany obětí. Postupně se jejich práva dostávala do českých zákonů. Pomáhající organizace ale mluví o tom, že některá zůstávají jen na papíře.

„Zlepšila se situace obětí, už kvůli tomu, že mají práva poprvé zhuštěná do jednoho dokumentu, což je zákon o obětech trestných činů. Ale nemůžeme mluvit o tom, že situace je růžová,“ přibližuje psycholožka pomáhající obětem trestných činů Ludmila Čírtková.

Problém je třeba s vyplácením okamžité pomoci od státu. „Nedávno jsme platili fakturu za úklid bytu, který byl dějištěm dvojnásobné vraždy, protože na to příbuzní neměli. Věřím, že stát v tomto směru bude rychlejší,“ doufá ředitelka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se hájí: „Nedá se říct, že stát nestíhá. Úředníci jsou trošku ve skluzu. Ale lidi bohužel nemáme, na ty mi nedají peníze.“

Bílý kruh bezpečí ročně kontaktuje přes 20 tisíc lidí, kterým je k dispozici celkem čtyři sta odborníků, především právníků a psychologů.

Oddělení speciálně pro žádosti obětí

Ministerstvo má teď v plánu vyčlenit speciální tým jen na posuzování žádostí o pomoc. V některých případech se oběti nebo pozůstalí s ministerstvem o peníze soudí.

Třeba rodiče zavražděného syna se okamžité pomoci domohli po víc než dvou letech „Ministerstvo spravedlnosti nelidským způsobem žádalo, aby ti rodiče dokládali, že je syn finančně podporoval. Představovali si to asi tak, že si rodiče vedli nějaký účetní deník se svým synem,“ přibližuje případ ředitelka organizace In Iustitia Klára Kalibová, která pomáhá lidem zasaženým násilím.

„Snažíme se samozřejmě posuzovat nezaujatě všechna ta podání, která zde máme,“ říká ministryně Benešová. Zrychlit a zjednodušit další fázi odškodnění z peněz pachatelů měl zvláštní účet ministerstva, který funguje tři a půl roku. Letos z něj čerpalo peníze šedesát jedna obětí.

Majetkový úřad také letos na účet pro odškodňování převedl víc než půl milionu korun z historicky první státní dražby bitcoinů. Ty policie zabavila zlodějům údajů z bankovních karet. Velká část obětí ale o peníze nepožádá včas. Tři sta milionů tak letos ze zvláštního účtu putovalo do státního rozpočtu.

Zvláštní účet pro odškodňování obětí
Zdroj: ČT24