Školy se připravují na návrat žáků i testování. Ředitelé i ministerstvo věří, že plošně zavírat se už nebude

UDÁLOSTI: Pravidla pro školy v novém školním roce (zdroj: ČT24)

Děti se připravují na další školní rok, který poznamená pandemie covidu-19. Na rozdíl od předchozích dvou let začne výuka s řadou opatření, od nichž si ale politici slibují, že díky nim již nebude potřeba vrátit se k distančnímu vzdělávání. Scénáře ministerstva zdravotnictví plošné zavíráním škol vůbec nepředpokládají. Zprvu se ale budou děti ve třídách testovat, další vývoj bude záležet hlavně na tom, co se stane v prvních dvou týdnech školního roku.

Ve většině škol začal přípravný týden. Učitelé se připravují nejenom na výuku, ale i na to, co ji bude doprovázet kvůli covidu-19. Seznam nařízení a doporučení již školy od ministerstva dostaly.

TESTOVÁNÍ ŽÁKŮ

Testování ve školách není žádnou novinkou. Na jaře, když se po mnohaměsíční pauze začaly školy otevírat, se staly opakované odběry takřka samozřejmou součástí výuky. V září se s nimi počítá zatím jen na první dva týdny. Dál by se plošně testovalo pouze v případě, že by týdenní výskyt nákazy překročil 25 případů na sto tisíc provedených testů. 

Ministerstvo zdravotnictví si je nyní jisto, že se nebude opakovat loňský scénář, kdy žáci v září nastoupili do škol, ale většina z nich se již v říjnu zavřela. „Nemůžeme vyloučit, že se ve školách bude objevovat nákaza, a tím pádem budou muset celé třídy nebo i škola do karantény. Ale nepředpokládáme ve scénářích, které máme, že bychom přistupovali k preventivnímu zavírání škol,“ ujistil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Části dětí se ale testování nebude týkat – totiž těch, které jsou plně očkovány a od podání poslední předepsané dávky jim uplynuly dva týdny. Očkovat se mohou děti od dvanácti let, ve věku 12 až 15 let je zatím plně vakcinováno patnáct procent dětí.

UDÁLOSTI: Ministerstvo nepočítá s dalším plošným zavíráním škol (zdroj: ČT24)

ROUŠKY A DALŠÍ PRAVIDLA VE ŠKOLÁCH

I když budou mít děti negativní test, stále se ve školách neobejdou bez ochrany dýchacích cest. Dětem do patnácti let postačí chirurgické roušky, starší žáci a studenti budou potřebovat respirátory. Ve většině případů nebudou nutné ve třídách, ale ve společných prostorách – tedy na chodbách, v šatnách – ano. Stejně tak je budou muset mít nasazené ve frontě na oběd a sundají je až po usednutí.

Výjimku z nošení roušek budou mít děti s lékařským potvrzením, že jim zakrývání dýchacích cest působí zdravotní komplikace.

Naopak žáci, kteří odmítnou samy nebo prostřednictvím svých zákonných zástupců testování, budou muset mít roušku nasazenou i ve třídě. Týkat se jich budou i další omezení: Nebudou moci zpívat, cvičit uvnitř, při jídle budou muset dodržovat 1,5metrový odstup od ostatních a dostanou vlastní toalety.

Není zatím jasné, kolik takových dětí bude. Podle ředitele ZŠ Marie Pujmanové v Šumbarku Martina Ireina na jaře několik rodičů odmítalo nechat své děti testovat. „Zatím se nikdo neozval, ale ještě mají čas, je teprve přípravný týden,“ podotkl.

Někteří rodiče, kteří s testováním nesouhlasí, ovšem situaci zřejmě vyřeší tak, že své děti nechají doma. „V letošním školním roce se přihlásilo hodně domácích školáků,“ poukázala ředitelka jihlavské ZŠ Jungmannova Ivana Málková.

Jiří Růžička (nestr. za TOP 09 a STAN) a Martin Netolický (ČSSD) o opatřeních ve školách (zdroj: ČT24)

PŘI POZITIVNÍM TESTU

Žák s pozitivním testem se bude muset přesunout do místnosti, kterou školy pro takovou eventualitu vyčlení. Jeho spolužáci budou muset domů, s výjimkou těch, kteří jsou proti covidu-19 očkováni. Všichni potom budou čekat na výsledek potvrzovacího testu. Pokud i jeho výsledek bude pozitivní, rozhodnou hygienici, komu nařídí karanténu.

Oproti minulému školnímu roku jsou pravidla mírnější, tehdy se takřka od začátku školního roku kvůli jednotlivým případům automaticky zavíraly celé školy. Nic takového letos být nemá. „Záleží na kontaktu s krajskými hygieniky, ale myslím si, že už nebude docházet ke karanténám velkých kolektivů,“ podotkla ředitelka ostravské ZŠ Aleše Hrdličky Hana Kazimirská.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) uvedl, že v případě, že některá třída nebo i škola skončí v karanténě, obratem opráší zkušenosti z minulých dvou školních roků a na dobu, kdy budou muset všichni zůstat doma, se bude opět vyučovat distančně.

MATEŘSKÉ ŠKOLY BEZ VĚTŠÍCH OMEZENÍ

Nošení a sundavání roušek nebo plošné testování se týká všech dětí a studentů od prvních tříd základních škol, nikoli však předškolních dětí. Ve školkách se bude pouze důrazně dbát na hygienu. Respirátory nemusí mít ani většina zaměstnanců mateřských škol, pouze ti, kteří pracují v kuchyni.

Předškolních dětí se týká jediné pravidlo – do školky nemohou ihned jít ty, které se vrátily ze státu, který považují české úřady za zemi s vysokým, velmi vysokým nebo extrémním rizikem nákazy koronavirem. Mezi ně patří i některé turisticky atraktivní státy jako Španělsko, Řecko nebo Turecko.

„Když se vrátí děti ze země, kde je vysoké nebo velmi vysoké riziko nákazy, po dobu sedmi dní je nesmíme přijmout, měly by být v samoizolaci. Pokud byly v zemi s extrémním rizikem nákazy, mají být v izolaci deset dní a nesmíme je přijmout,“ shrnula ředitelka rádelské mateřské školy Eva Rydval.

Tatáž omezení se ovšem vztahují i na školní děti a ostatně i na dospělé. Výjimku z karantény mají pouze lidé, kteří jsou proti covidu-19 očkováni.