Ani 24 let od ničivých povodní nemá Tlumačov ochranu před velkou vodou

Události v regionech: Výročí povodní a ochrana Tlumačova (zdroj: ČT24)

Od povodní z července 1997, které poničily velkou část Moravy a východních Čech, uplynulo 24 let. Většina postižených měst kolem řeky Moravy už je proti podobné katastrofě chráněna. Pořád ale zbývají místa, kde protipovodňová opatření zůstávají jen na papíře. Jedním z nich je Tlumačov na Zlínsku.

Tlumačov při povodních prožíval stejně jako celá Morava obrovské drama. Na rozdíl od sousedních obcí ale na ochranu před povodní pořád čeká. Na mapách i v územním plánu jsou, v terénu ale čtyři kilometry povodňových hrází chybějí. Proti je několik majitelů pozemků, u dalších zase smlouvy vypršely a musí se dělat znovu.

Jedním z nevypořádaných problémů je třeba pozemek, který má přes 150 drobných vlastníků. Dohoda musí nastat se všemi a k tomu zatím nedošlo. „Do dnešního dne se podařilo vyřešit asi třetinu,“ popisuje starosta Tlumačova Petr Horka. „Řada z majitelů je dokonce v zahraničí, řada není k zastižení, někteří nejsou ani známí,“ uvádí mluvčí investora Povodí Moravy.

Protipovodňová ochrana Tlumačov
Zdroj: ČT24/www.tlumacov.cz

Neshoda na vesnici

Záplavy se několikrát opakovaly. Názorově rozdělená vesnice se blíží k definitivnímu rozhodnutí o stavbě ve veřejném zájmu. Tento statut by umožnil i vyvlastnění pozemků. „Možná v roce 2023 bychom se dočkali, to je moje přání,“ říká starosta Horka.

„Bohužel spousta lidí to nechce,“ přibližuje místní Martin Hajný. Před šesti lety Povodí Moravy oznámilo půlmiliardovou investici do ochrany před velkou vodou. V Kunovicích jsou nyní hráze těsně před dokončením, Tlumačov čeká dál.