Tornádo v Hruškách poničilo 150 domů a skoro celý hřbitov. Pomáhají dobrovolníci, hasiči i armáda

Lidé v Hruškách na Břeclavsku pracují od sobotního rána na obnově domů, které ve čtvrtek poničila bouřka spojená s tornádem. Starostka obce Jana Filipovičová uvedla, že živel poničil asi 150 domů. Poškozeným pomáhá mnoho dobrovolníků a v obci je vidět u každého domu mnoho lidí. Pracují také hasiči, policisté i vojáci, ale také bagry a jiná obdobná technika.

Na jednom domě pracuje i patnáct lidí. „Přihlásila se nám spousta dobrovolníků, máme 150 vojáků. Mnoho lidí k nám navezlo materiální pomoc, ale už žádnou nepotřebujeme,“ uvedla Filipovičová. Místem chodila například žena z Břeclavi s rodinou, která nabízela poškozeným pomoc.

Lidé opravují především poškozené střechy, některým ale bouřka poničila celý dům. V místě jsou hromady stavební suti, podle starostky se odpad nestíhá ani odvážet. Mezi Hruškami a Moravskou Novou Vsí tak vznikla provizorní skládka.

 V Hruškách zůstaly po bouřkách zničený kostel, školy, ale i hřbitov. Filipovičová médiím řekla, že bouře zasáhla až devadesát procent hrobů. Vstup ke hřbitovu je obehnaný páskou a lidé tam nesmějí. Část náhrobků je vyvrácená, přes hroby leží polámané stromy.

Následky bouře a tornáda

Bouřky ve čtvrtek zasáhly asi třetinu obce, a to až 150 bytů. Škody budou odhadem ve stovkách milionů korun. Špatné počasí, jehož součástí bylo i tornádo o síle přes dvě stě kilometrů za hodinu a krupobití, zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko a nejvíce právě Hrušky, Moravskou Novou Ves, Mikulčice a Lužice.

Bouře si vyžádaly pět životů, desítky lidí ale utrpěly zranění. Celkem poničily kolem 1200 domů, z nichž přinejmenším přes šedesát bude zdemolováno. Většina lidí po bouři našla azyl u rodin, o několik desítek se obec postarala v náhradním bydlení přímo v Hruškách nebo v nedaleké Břeclavi.