Tornádo zpustošilo jih Moravy, zanechalo za sebou oběti a mnoho zraněných

Jihem Moravy se prohnalo tornádo. Podle záchranářů si bouře vyžádaly oběti na životech, není ale jasné, kolik lidí zemřelo. V důsledku extrémního počasí je mnoho zraněných. Hasiči evidují stovky událostí a jsou přetížení, vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně na Břeclavsku a Hodonínsku. Obce hlásí poškozené stovky domů.

On-line přenos
Následky bouřek
13:32

Tradiční Cyrilometodějská pouť se letos v Mikulčicích neuskuteční. Organizátoři ji zrušili kvůli následkům bouřek. Jezdívalo tam i několik tisíc lidí.

11:59

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) vyzval lidi, aby v souvislosti s bouřkami a tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku nešířili na sociálních sítích dezinformace. Viděl například informaci, že kraj odmítá pomoc vojáků, což označil za lež. Podle hejtmana by lidé měli číst informace, které kraj, policisté a hasiči vydají prostřednictvím médií. 

11:25

Po bouřkách a tornádu na Břeclavsku a Hodonínsku se musí strhnout 150 domů. Po jednání krizového štábu v Podivíně to řekl ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Podle něj není číslo konečné, protože se zatím nepodařilo projít všechny domy.

Hasiči vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně, jde o lokality na Břeclavsku a Hodonínsku. Vyhlášení mimořádné události třetího stupně znamená, že jde o hromadné postižení více lidí.

Záchranáři na jižní Moravě odhadovali kvůli bouřkám až sto padesát zraněných, později odhad zpřesnili na několik desítek, čísla se ale mohou měnit. Bouřky si podle nich vyžádaly oběti na životech, přesnější informace zatím nejsou. Záchranáři řeší nehody, zavalené lidi v domech i pacienty, na které spadly stromy.

Hodonínská nemocnice potvrdila, že zaznamenala úmrtí mezi pacienty, které přijala po silných bouřích. Špitál dle ředitele Antonína Tesaříka ošetřil odhadem sto padesát až dvě stovky zraněných. 

„Z našeho pohledu se jedná o mimořádnou událost čtvrtého stupně. Na místě jsou všechny dostupné prostředky a povoláváme další, pomáhá nám armáda, sousedé z Rakouska a ze Slovenska i záchranné služby ze sousedních krajů. V tuto chvíli odhadujeme počet zranění na sto až sto padesát, to spektrum je široké, od dětí až po seniory. Řešíme především lidi, kteří jsou zavaleni v budovách,“ popsala situaci mluvčí ZZS Jihomoravského kraje Michaela Bothová.

Mluvčí nedokáže odhadnout, kolik záchranářů je momentálně v terénu. „Z naší záchranky jede na místo, kdo může, lidé byli povoláni z domu, jedeme tam v co největším možném počtu. Kromě toho nám pomáhá pardubická, zlínská, olomoucká záchranka i záchranka z Vysočiny,“ uvedla Bothová.

Hamáček: Na Hodonínsko se přesunují všechny jednotky integrovaného záchranného systému (zdroj: ČT24)

Slovenský premiér Eduard Heger informoval, že na jihu Moravy zasahuje sedm slovenských sanitek, sousední země na základě českých požadavků pomůže i s příjmem pacientů. Pomoc na jihu Moravy nabízejí i slovenští hasiči a vyslalo ji též Rakousko.

Na místě je USAR tým, pomůže armáda

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) potvrdil, že na Hodonínsko se přesunují všechny jednotky integrovaného záchranného systému, včetně záchranných útvarů. Míří tam například z Jihlavy. Uvedl také, že se sám v pátek ráno vydá do postiženého regionu aby zjistil, co starostové obcí nejvíce potřebují.

V pátek odpoledne chce zasažené obce navštívit i premiér Andrej Babiš (ANO), řekl to v Bruselu po prvním dni jednání summitu Evropské unie. Premiér nevyloučil mimořádné zasedání vlády v případě, že by bylo nutné rozhodnout o uvolnění peněz pro postižené obce. 

„Musím se samozřejmě spojit s hejtmanem, abych navštívil ta místa,“ řekl premiér s tím, že chce svou návštěvu koordinovat s vedením kraje, aby nepřekážel například při záchranných pracech. Babiš také uvedl, že dřívější odlet z Bruselu mu znemožnilo počasí a že do Česka zamíří v pátek kolem poledne po druhém dni zasedání summitu. 

Hamáček ve čtvrtek vyzval občany, aby zůstali doma a nevycházeli ven, jelikož další bouřky ještě mohou přijít. Sám zamířil do Brna, aby se účastnil jednání krizového štábu Jihomoravského kraje.

„Armádu si musí povolat hejtman, to je na něm,“ dodal. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) později o asistenci armády požádal, konkrétně o nasazení dvou ženijních odřadů. Armáda uvedla v pohovost také sedmou mechanizovanou brigádu. Dle Grolicha jsou nejzasaženějšími obcemi Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky.

Babiš uvedl, že mluvil s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou a ředitelem Hasičského záchranného sboru Drahoslavem Rybou. „Požádal jsem vicepremiérku Alenu Schillerovou, aby byla k dispozici hejtmanovi Grolichovi pro okamžitou pomoc vlády postiženým občanům a jejich rodinám,“ dodal premiér.

Schillerová vyjela do střediska Hasičského záchranného sboru v Brně, uvedla, že stát je připraven pomoci. „Máme tam určité peníze právě pro tyto účely. Samozřejmě to ale stačit nebude, to bude rychlá pomoc, bude se muset pomoct mnohem masivněji, to jsou všechno věci, které tam budeme muset řešit,“ řekla vicepremiérka.

Traumaplán je v činnosti, řekl Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil, že komunikuje s vedením hodonínské nemocnice. „Je aktivován traumaplán, nejenom v hodonínské nemocnici, ale i v ostatních. Vím, že přijímá nemocnice Břeclav, Kyjov, samozřejmě přijímají i nemocnice pod ministerstvem zdravotnictví v Brně, to znamená Fakultní nemocnice v Bohunicích a Fakultní nemocnice u svaté Anny. Zatím je to asi deset pacientů, které přijaly brněnské nemocnice,“ řekl s tím, že hospitalizovány byly i děti.

Prezident Miloš Zeman poděkoval IZS za pomoc při náhlé přírodní katastrofě, své díky vyjádřil také starostům, hejtmanům a vládě. Zasaženým občanům vyjádřil účast.

Trosky domů a zničená auta. Tornádo za sebou zanechalo na Moravě spoušť (zdroj: ČT24/Juwa)

Lidé na Hodonínsku na sociálních sítích sdílí své zkušenosti a zjišťují, jaká je situace v jejich okolí. Začali také organizovat pomoc pro nejvíce postižená místa, za půl hodiny se přihlásilo více než 160 dobrovolníků. Šíří se však i poplašné zprávy.

„Situace na Hodonínsku je vážná, vysíláme na místo čtyři vyprošťovací odřady USAR týmu,“ uvedl v noci na pátek na Twitteru Hasičský záchranný sbor. Do oblasti se vydaly téměř čtyři stovky policistů, další pravděpodobně vyrazí v pátek ráno. Na Hodonínsko a Břeclavsko zamířilo také šest dronů Letecké služby PČR a speciální termovize.

Finanční pomoc přichází z různých směrů

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na Twitteru napsala, že v postižených obcích zajistí lidem nezbytné finance mobilní týmy úřadu práce. Ty jim začnou vyplácet mimořádnou okamžitou pomoc po škodách ve výši až 58 tisíc korun. Příslušné úřady v regionu již uvedly, že jsou připraveny pomoc vyplácet už od brzkých ranních hodin.

Obyvatelům poničených vsí chce pomoct také nadace Via, jež na internetu iniciovala sbírku, díky které se dosud shromáždilo přes 3,5 milionu korun. To samé udělala i webová stránka znesnaze21.cz, ta dosud vybrala více než 220 tisíc korun. Další sbírky iniciují i další instituce, jako třeba Diecézní charita Brno nebo nadace Adra.

Maláčová: Od pátku začnou úřady práce vyplácet mimořádnou okamžitou pomoc pro lidi v nouzi (zdroj: ČT24)

Polovina obce srovnaná se zemí

Místostarosta Hrušek na Břeclavsku Marek Babisz popisuje, že polovina obce je srovnaná se zemí: „Zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byly mrštěné na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené.“

Mikulčice na Hodonínsku podle starostky Marty Otáhalové vypadají jako po válce. V obci se převrátil autobus, lidé se uchylují do sportovní haly.

Místostarosta obce Hrušky Marek Babisz: Kostel po zásahu tornádem nemá zvonici, spousta domů je rozbořených (zdroj: ČT24)

Lužice hlásí jednu oběť

Škody sčítá také město Lužice. Vedení města se společně se záchrannými složkami věnuje ranní prohlídce domů a kontrolují jejich stav. „Vedení města s hasiči objíždí poničené domy a společně zkoumají, které z nich je možné navštívit a do kterých by se mohli vrátit obyvatelé. Na místo by měl také zamířit statik,“ tvrdí redaktorka Ivana Bártová.

Zatímco některé z lužických budov jsou méně poničené, některé z nich se podle ní nachází v „žalostném stavu“. Hasiči a policisté rovněž prohlížejí sutiny a objekty, zda v nich náhodou někdo nezůstal, za pomoci dronů a psů. „Pan starosta Klásek již řekl, že Lužice mají zatím jednu oběť,jedná se o ženu. Byla tu i řada zranění,“ podotkla Bártová.

Stovky domů bez střech

Silně udeřila bouře také například v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. „Jsou tady možná stovky domů absolutně bez střech, bez krovů, vyvrácené stromy, převrácený kamion, auta, silnice jsou zavalené, záchranný systém se k nám ani nemá jak dostat. Je tady popadané zdivo, uniká plyn, nejde elektřina,“ líčí starosta Marek Košut.

Místní mají také problém s mobilním signálem, podle redaktora Jana Beránka byla zřejmě poničena komunikační infrastruktura. „Když jsem ráno chodil po Moravské Nové vsi, tak lidé měli po probuzení velký problém něco zjistit. Nemají signál a všechna data k vysílání se musela posílat z vedlejší obce, kde už ten signál je,“ popisuje. 

Do některých postižených obcí vůbec není možné dostat se autem. „Mířili jsme do Mikulčic, ale nebyli jsme schopni se tam dostat. Jsme v Moravské Nové Vsi a situace je tady naprosto katastrofální. Jsou tady popadané větve, poničená auta, zničené obvodové zdi i střechy. Spousta lidí v obci přišla o střechu nad hlavou,“ uvedla redaktorka ČT Klára Ješinová.

Rozhlas podle jejích slov hlásí výzvu, aby lidé, kteří nemají poničené domy, poskytli ubytování těm, kteří zůstali bez střechy nad hlavou. „Zaznívají také výzvy, že zranění se mají dostavit k sokolovně,“ dodala.

Ve Valticích na Břeclavsku padaly podle tamního starosty Pavla Trojana (ČSSD) kroupy velikosti tenisových míčků. Na radnici jsou rozbitá okna. Podle kastelána zámku ve Valticích Richarda Svobody krupobití poničilo střechu i okna objektu. Škody půjdou do milionů korun, předeslal.

Část zoo zmizela před očima, zvířata jsou v pořádku

„Jsou tam nehody autobusu, stržené střechy, pravděpodobně zavalení lidé v objektech. Vše, co má ruce, kola, všechno vysíláme do těchto regionů,“ avizují záchranáři. Nemocnice v Hodoníně má kvůli bouřkám desítky zraněných, město svolalo krizový štáb. Břeclavská nemocnice přijala k třiadvacáté hodině zhruba padesát zraněných, číslo není konečné, sanitky přivážejí další pacienty.

Bouřka v Hodoníně odnesla střechu sportovní haly, poničila atletický stadion i s tribunou a také domov seniorů. Podle místostarosty Libora Ambrozka (KDU-ČSL) jsou v místě zranění senioři a je třeba dům evakuovat. „Je to enormní zásah,“ konstatoval Ambrozek. V ulici Brněnská je poškozená čerpací stanice, uniká tam plyn. Na místě jsou zranění. „Pokud už musíte být venku, tak se této lokalitě vyhněte,“ upozorňují policisté.

Mimořádně silná bouře postihla i Zoo Hodonín. Zničené jsou ohrady, psí útulek podle ředitele Martina Kruga v podstatě neexistuje. Zvířata jsou v šoku, měla by ale všechna být v pořádku. „Všechno je pozavírané, bez újmy,“ upřesňuje ředitel.

Polovina zoologické zahrady dle jeho slov zmizela před očima. „Hlavně stromy, ohrady jsou pryč, ploty, budovy drží. Pryč je všechno, co bylo z plechu, ze dřeva, to je kdo ví kde. Lítaly tady kusy betonu, je to šílené,“ přiblížil ředitel.

Tornádo

Na jihu Moravy je v důsledku bouří bez dodávek elektřiny třicet tisíc odběratelů společnosti EG.D. ze skupiny E.ON. Nejpostiženější jsou obce severně od Hodonína. Poblíž dálnice D2 spadlo několik podpěr vedení velmi vysokého napětí mezi Břeclaví a Hodonínem. Elektřinu nemá také šestnáct tisíc míst ve Zlínském kraji a devět tisíc na Vysočině v okolí Pelhřimova. ČEZ eviduje šest tisíc míst bez elektřiny na Frýdecko-Místecku.

Tornádo zpustošilo stovky domů na jihu Moravy (zdroj: ČT24/Eric Nopest)

„Z pohledu ČHMÚ nemáme měření, které by potvrdilo, že to bylo tornádo. Ale z těch všech fotek od lidí a podobně to očividně tornádo je. Zároveň můžu potvrdit, že meteorologické podmínky pro to byly vhodné,“ informuje Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu.

„Bylo to tornádo, pravděpodobně jedno z těch nejsilnějších, které u nás byly v poslední době pozorované,“ konstatuje meteorolog Michal Žák. Podle dostupných informací podle něj mohlo jít až o tornádo síly F4, což by znamenalo rekord v novější historii. Tornáda síly F4 dosahují rychlosti větru 332 až 418 kilometrů v hodině.

D2 na Břeclavsku je zablokovaná, tratě stojí

Bouřky na jihu Moravy zkomplikovaly také dopravu. Kolona na dálnici D2 začíná už na 44. kilometru směr Bratislava a 56. kilometru ve směru na Brno. Vyrazil tam pohotovostní tým Ředitelství silnic a dálnic.

„Je zasažený celý pás od Hodonína k Valticím. Je tam spousta nehod a povalených stromů. Vážná situace je i na komunikacích I/50 a I/55 kolem Uherského Hradiště,“ řekl vedoucí oddělení silniční databanky Národního dopravního informačního centra Ctirad Weismann. Zároveň doporučil, aby lidé do postižených oblastí vůbec nejezdili.

Kvůli bouřím stojí čtrnáct železničních tratí, nejdůležitějších přenosových soustav se počasí nedotklo. Na D2 vyrazil pohotovostní tým, potvrdil ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

„Všechny pohotovostní týmy z oblastní správy Brno se přemisťují, zjišťují rozsah škod a začínají všechno odklízet,“ okomentoval Havlíček situaci na železnici.