Most ztracený ve vegetaci a bašta u kostela jsou rekonstruovanými památkami roku

Ceny v soutěži Památka roku 2020 získala oprava bašty u evangelického kostela v Čáslavi a rekonstrukce cihlového mostu u letohrádku Portz u Mikulova. Ceny v úterý v panteonu Národního muzea předávali zástupci pořádajícího Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Rekonstruovaná bašta zvítězila v kategorii menších obnov do dvou milionů korun a šek na 50 tisíc korun za její obnovu převzal kurátor čáslavského evangelického sboru Václav Homolka. Obnovený most, který byl zcela ztracený v místní vegetaci, zvítězil v kategorii větších rekonstrukcí v hodnotě nad dva miliony. Cenu a šek na 100 tisíc korun v Praze převzala místostarostka Mikulova Sylva Chludilová.

V kategorii menších obnov se na třetím místě umístilo restaurování oltářního obrazu Petra Brandla Nanebevzetí Panny Marie v kostele sv. Vavřince ve Vysokém Mýtě a na druhém místě oprava městského domu Pod Františkem v Příboru. Mezi většími rekonstrukcemi má třetí místo obnova teras a parku ve Vlašském dvoře v Kutné Hoře a na druhém místě je obnova Mederova domu v Žatci. V soutěži se vyhlašují i vítězové krajských kol.

Cena se udílí za nejlepší obnovu movitých i nemovitých věcí, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty, ale nemusejí být prohlášené památkami ze zákona. Hodnotí se zámky, hrady, kostely, radnice, divadla, obytné stavby, ale i brownfieldy, parky, sochy, varhany a jiné umělecko-řemeslné předměty. Do soutěže se letos přihlásilo 46 objektů, 27 v kategorii malá obnova a 19 v kategorii vetší rekonstrukce.