Havlíček chce výrobu BVP z padesátimiliardové zakázky v Česku. Podle obrany je na požadavek pozdě

Události: Spor o armádní zakázku BVP (zdroj: ČT)

Vláda musí rozhodnout ve sporu ohledně nákupu bojových vozidel pěchoty pro armádu. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) požaduje, aby se pásové transportéry v Česku přímo vyráběly. Resort obrany vedený Lubomírem Metnarem (za ANO) oponuje, že zakázka už běží a zmíněný požadavek nebyl v zadávacích podmínkách.

Spor se vede o nejdražší vojenský nákup v novodobé historii Česka. Jde o 210 bojových vozidel pěchoty (BVP) za 52 miliard korun. Vláda o tom rozhodla v prosinci 2018. Tehdy ministerstvo průmyslu stavět továrnu na jejich výrobu nechtělo.

Šéf resortu Havlíček má teď ale opačný názor. Továrnu na výrobu BVP začalo ministerstvo průmyslu a obchodu požadovat začátkem letošního roku, stále si na tom trvá. Havlíček chce, aby se v Česku „vyvíjelo, vyrábělo a vytvořil se zde základ pro budoucí export“. Ministr průmyslu dodává, že „z tohoto v tuto chvíli nemůžeme ustupovat“.

Z resortu obrany se ozývá, že požadavek přišel pozdě. „My rozumíme tomu, že ministr průmyslu chce bojovat za český průmysl. Mělo se to ale říct před dvěma a půl lety, než jsme odstartovali,“ vysvětluje mluvčí obrany Jan Pejšek. 

Havlíček ale oponuje: „Připomínkové řízení probíhá teď, probíhá poprvé a v podstatě první oficiální možnost se k tomu vyjádřit byla v těchto dnech.“ 

Obraně stačí podílení českých firem. Může ale narazit

Ministerstvo obrany chce na rozdíl od průmyslu v zakázce pokračovat bez výstavby nové továrny. Dostačující má být podle resortu podmínka, že se na zakázce musí minimálně ze 40 procent podílet české firmy. „Budeme rádi, bude-li to víc, ale podle nás je to dostačující a standardní,“ říká k tomu Pejšek.  

Bývalý náměstek pro vyzbrojování Daniel Koštoval, který dělal vojenské nákupy více než tři roky ale říká, že na zásadní změny zadávacích podmínek už je pozdě. Bylo by to podle něj porušení zákona. 

„Nemáme právní analýzu, že by to bylo přímo porušení zákona, na druhou stranu věříme, že vláda schválí materiál tak, jak ho předkládáme,“ reaguje Pejšek.

Vláda se má nákupem bojových vozidel pěchoty znovu zabývat během května, ministři tak kolektivně už podruhé rozhodnou o jeho dalším vývoji.